Pomoć u kuhinji: Kako naoštriti noževe

Piše: Redakcija

Najbolji način da noževe zadržite oštrima je pomoću brusnog kamena. Za kućnu upotrebu najbolje je odabrati onaj srednje grubosti. Kako bi kuhinjski nož bio savršeno oštar, držite ga pod uglom od 10 do 15 stepeni u odnosu na kamen – naime, održavanje ovog ugla ključ je uspjeha.

Jednakim i glatkim potezima prelazite nožem naprijed i nazad preko kamena, a te poteze ponovite četiri do pet puta sa svake strane noža. Ako pravilno oštrite nož, zvuk prelaska oštrice preko kamena bi trebao biti neprekinut i sve vrijeme jednak.

Dobar trik je prije upotrebe kamen za oštrenje noževa potopiti u vodu na desetak minuta, odnosno sve dok mjehurići ne nestanu.

Kako bi nož ostao oštar između oštrenja pomoću kamena, koristite keramički ili dijamantni oštrač u obliku štapa. Oštricu noža držite pod uglom od 20 stepeni u odnosu na oštrač, te oštricom prelazite preko cijele dužine brusa. Postupak ponovite deset puta sa svake strane.

Najlakše je, ipak, noževe naoštriti pomoću klasičnog oštrača za noževe koji već ima napravljene utore što i štiti od eventualnih ozljeda, te omogućuje da nož sve vrijeme bude pod odgovarajućim uglom.

Pročitajte još