Zavirite u moderni dom arhitektice Mersihe Karić: Stan u kojem se živi, zabavlja i ponekad radi

Piše: Redakcija

Mersiha Karić je mlada arhitektica iz Sarajeva koja vodi prvi bh.blog o arhitekturi i dizajnu interijera, stilistica.info. Velika ljubav prema dizajnu interijera i produkt dizajnu, podstakla je ovu Sarajku da svoju strast pretoči u blog, na kojem ćete osim sjajnih savjeta za uređenje doma, pronaći i inspirativne priče, te članke o bh.produkt dizajnu i zanimljivim međunarodnim proizvođačima namještaja i dekora za dom. Mersiha je za naš magazin govorila o svom poslu, blogu, te nam je otvorila vrata svog doma i pokazala nam kako to izgleda kada jedna talentirana bh.arhitektica uređuje svoj životni prostor.

Vrijeme nas mijenja

– Danas se mnogi od nas ne fokusiraju na samo jednu profesiju, vrijeme nas mijenja, odrastamo i transformiramo se jako brzo. Tako i ja. Arhitektura je oblast koja nudi veoma širok spektar zanimanja. Biti arhitekt za mene znači istraživati i pronalaziti se u moru mogućnosti koje nudi globalizacija. Za mene je najbitnije raditi ono što želim i trenutno je to jedina opcija na koju pristajem.

Mersihu najviše raduju, kaže, projekti individualnih stambenih objekata.

– Volim raditi i  tako usrećiti druge, a svako od nas voli ugodan životni prostor. Moj cilj je raditi i uživati, a najveći užitak mi je nakon dobro urađenog projekta isplanirati putovanje i odmoriti se na najbolji mogući način, s porodicom i prijateljima.

Na pitanje u čemu pronalazi inspiraciju, Mersiha kaže da je to zavisno od parametara kao što su vrijeme, zahtjevi i ono najbitnije klijenti.

– Kada radim s pozitivnim ljudima, uvijek smo svi prezadovoljni urađenim. Radna atmosfera i komunikacija je ključna za izvrsne rezultate. Nikada ne radim ono za što mislim da neću dobro dizajnirati. Dešavalo se. Klijent je želio kuću u američkom stilu na Bjelašnici, a ja sam jednostavno odgovorila da to nije projekt na kojem možemo sarađivati. Moj posao je cijeli proces koji morate prvo iskomunicirati, idejno osmisliti i onda pretvoriti u realnost. Ovo sve je moguće isljučivo ako se izvrsno rauzmijete s klijentom.

Na svom blogu „Stilistica“ Mersiha nerijetko objavljuje i iskustva sa svojih putovanja.

– Mene inspirira kretanje. Osoba sam koja može opstati samo kretajući se. Putujem da bih se dobro osjećala, a to je dovoljna inspiracija. Uskoro planiram nekoliko divnih destinacija i jedva čekam da pišem o tome. Blog je za mene jedina spontana stvar na kojoj radim. Sve ostalo je isplanirano do najsitnijeg detalja. Pretpostavljam da svako od nas ima nešto što radi bez puno kalkuliranja, a to je za mene „Stilistica“. Pričam s ljudima, upoznajem se s novim stvarima, putujem i onda o tome pišem. Volim blog. Volim da pohvalim nešto što je dobro i podijelim s drugima. U BiH imamo jako mnogo dobrih stvari.

Funkcionalan dizajn

Prije obilaska stana, zanimalo nas je kako jedna arhitektica uređuje svoj životni prostor. Mersiha je, kaže, ovog puta to radila sama, ali će drugi put angažirati nekog od kolega.

– Divno je angažirati arhitektu i biti na drugoj strani, tako da ću sljedeći put veoma rado taj posao prepustiti nekom od kolega. Mislim da svaki projekt treba imati dvije strane. Debata je ključ uspjeha dobrog projekta, a i vrijeme je novac. Radije bih dizajn i nadzor povjerila drugom arhitekti dok ja radim svoje svakodnevne poslove! Renoviranje je trajalo jako dugo a ja sam čak izvođače iz svog stana pozivala na tekuće projekte svojih klijenata, jer klijent je na prvom mjestu, a rokovi su uvijek kratki – kaže Mersiha i dodaje da je ljubiteljica funkcionalnih prostora.

– Mislim da dizajn koji nije 100 posto funkcionalan nema smisla. U stanu od 55 kvadrata nema prostora za nefunkcionalne dizajnerske avanture… Htjela sam stan u kojem se živi, zabavlja i ponekad radi – priča mlada arhitektica, te nas vodi u obilazak svog moderno uređenog stana.

 

 

SVJETLOST U STANU

Veoma lako je imati dobro osvijetljen stan. Ne volim teške paravane i veoma rijetko ih postavljam u prostore koje dizajniram. Ključ su svijetle boje i hladni tonovi. Godina 2018. je u znaku pastelnih boja

Foto: Ana Lukenda

Wish Sofa je dizajnirana kao modularni element, a moguće je namjestiti čak na četiri načina. Lampa je poklon od dvoje prijatelja za moj 29. rođendan
Detalji su smisao svakog interijera
Mini radno-zabavni kutak upotpunjen je stolicom Lupina dizajnera Nike Kralja, restaurirane od dizajnerice Jasmine Krzović-Kontić
Zeleni vrt na balkonu svake godine dobija sasvim novi izgled
Kuhinja bi nam uvijek bila mala i da je 100 metara kvadratnih; zaključak: snalazimo se, jer volimo da kuhamo zajedno
Funkcionalnost je na prvom mjestu. Mali pomoćnici su uvijek dobrodošli. Sortiranje hrane i kuhinjski aksesoari su mi neophodni, jer volim da je sve pregledno kada kuhamo
U sobi ne želim mnogo namještaja. Spavaća soba je za snove i garderobu - tako je počela priča o opremanju 12 metara kvadratnih
Postoje trenuci kada sve vrijeme želim provesti ovdje, a ponekada sebi i ostvarim tu želju
Pojam noćni ormarić mi nije baš najdraži, pa sam u svom slučaju pribjegla alternativama – Ikea stolica i nekoliko starih foto-albuma
Novogodišnji upgrade sezone skriven je u ovih 8metara kvadratnih, i trenutno najdraži prostor
Komforan tuš, veliko ogledalo i skrivene police! Kraj priče o kupaonicama

 

Pročitajte još