Kulinarski savjet: Naučite praviti koru za tortu koja uvijek uspijeva

Piše: Redakcija

Ako ste u potrazi za najjednostavnijim receptima koji garantiraju uspješnost izvedbe, donosimo recept za koru koja je idealna za početničke torte i koji baš uvijek „naraste“ taman koliko treba. Kora je odlična baza za fini desert u kojem možete dati mašti na volju.

Za uspješnu koru tajna leži i u temperaturi rerne koja mora biti zagrijana na maksimum prije pečenja, tek onda se podešava na željenu.

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 5-6 kašika vode
  • 1 kašika ulja
  • 10 kašika glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Priprema biskvita:

  1. Odvojite bjelanjke i istucite ih u čvrsti snijeg. Izmiksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti.
  2. Potom miješajući smjesu dodajite kašiku po kašiku vode, zatim postepeno umiješajte tučeni snijeg bjelanjaka. Na kraju dodajite brašno i prašak za pecivo postepeno kašikom uz neprestano miješanje, dok se smjesa ne sjedini.
  3. Smjesu izlijte u okrugli kalup za torte obložen masnim papirom i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni, sve dok ne postane zlatno smeđe boje.

Savjet plus: Ako želite da dobijete čokoladnu koru, znate šta vam je činiti… Vrlo je jednostavno, samo u tijesto prije pečenja dodajte istopljenu čokoladu ili kakao prah, dobro promiješajte i to je to!

Pročitajte još