1,2K
Ako ste u potrazi za najjednostavnijim receptima koji garantiraju uspješnost izvedbe, donosimo recept za koru koja je idealna za početničke torte i koji baš uvijek „naraste“ taman koliko treba. Kora je odlična baza za fini desert u kojem možete dati mašti na volju.
Za uspješnu koru tajna leži i u temperaturi rerne koja mora biti zagrijana na maksimum prije pečenja, tek onda se podešava na željenu.
Sastojci:
- 8 jaja
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 5-6 kašika vode
- 1 kašika ulja
- 10 kašika glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Priprema biskvita:
- Odvojite bjelanjke i istucite ih u čvrsti snijeg. Izmiksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti.
- Potom miješajući smjesu dodajite kašiku po kašiku vode, zatim postepeno umiješajte tučeni snijeg bjelanjaka. Na kraju dodajite brašno i prašak za pecivo postepeno kašikom uz neprestano miješanje, dok se smjesa ne sjedini.
- Smjesu izlijte u okrugli kalup za torte obložen masnim papirom i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni, sve dok ne postane zlatno smeđe boje.
Savjet plus: Ako želite da dobijete čokoladnu koru, znate šta vam je činiti… Vrlo je jednostavno, samo u tijesto prije pečenja dodajte istopljenu čokoladu ili kakao prah, dobro promiješajte i to je to!