Mojito… prvi među jednakim

Piše: Redakcija

Kako provesti godišnji odmor? Sunce, more, plaža, kupaći, ležaljka i mojito – nećete pogriješiti. Ovaj koktel je obavezni pratilac svih ljetnih zabava, a za njim posljednjih deset godina vlada prava pomama na svjetskoj barskoj sceni. Zašto? Pa, uz čašu mojita osvježenje i dobro raspoloženje je zagarantirano. Pošto ne sadrži mnogo alkohola, možete uživati u neograničenim količinama ovog pića. Tradicionalno su njegovi sastojci: bijeli rum, šećer, svježa limeta, mineralna voda i menta. Porijeklom je s Kube. Ima više priča o njegovom nastanku. Jedna od njih kaže da su ga osmislili gusari ozloglašenog istraživača Sir Francisa Drakea nakon neuspješnog pohoda na Havanu krajem 16. stoljeća. Piće su nazvali El Drakue, a prvobitno je pravljeno od prethodnika ruma, aguardientea.

Prema drugoj priči, mojito su osmislili afrički robovi koji su na Kubi u 19. stoljeću radili na plantažama šećerne trske. Mojito kakvog danas poznajemo patentiran je 1942. godine u Havanskom noćnom klubu La Bodeguita del Medio. Iako se do tada naveliko ispijao, njegova slava je bila ograničena samo na Kubu. Tada ga je u spomenutom baru probao i zavolio Ernest Hemingway. Zahvaljujući njemu, mojito su zavoljeli i stanovnici Key Westa Na Floridi, odakle se polako širio Amerikom, a potom i ostatkom svijeta.

Neko vrijeme je bio blago, napominjemo – blago zanemaren, ali je ponovo došao u vrh popularnosti barskih mješavina u ruci Pierca Brosnana, koji ga je ispijao u filmu “Umri drugi dan”. Svi su željeli piti isto što i James Bond. To traje i danas.

Za evoluciju u pripremi mojita kakvog danas poznajemo poprilično je zaslužna kompanija “Bacardi”, čiji je bijeli rum postao nezaobilazni sastojak ovog pića.

Od tada nalazi se u samom vrhu liste najpoželjnijih i najtraženijih koktela svih vremena. Na ovoj listi su i: Cosmopolitan, Bloody Mary, Manhattan,
Sex on the Beach, Tequila Sunrise, Martini Dry

Mojito

Sastojci: 1 čajna kašika šećera u prahu, sok jedne limete (60 ml), 4 listića mente, 1 grančica mente, Havana Club bijeli rum (60 ml), 60 ml mineralne vode, izdrobljeni led

Priprema: Stavite listiće mente u visoku čašu za mojito i preko njih iscijedite sok razrezane limete. Trebat će vam oko 60 ml limete. Dodajte šećer u prahu, zatim nježno zdrobite mentu u sok limete drvenim tučkom. Dodajte led (najbolje zdrobljeni), zatim rum i miješajte, te sve zalijte mineralnom vodom. Ukrasite grančicom mente.

Cosmopolitan

Osnovni sastojak ovog koktela je vodka, pa bi bilo poželjno da bude što bolje kvalitete. Za pripremu uzmite 30 ml vodke, 15 ml soka od brusnice 15 ml triple sec likera i 15 ml soka od limuna ili limete. Sve sastojke dobro promiješajte te poslužite bez leda u velikim martini čašama. Dodatno čašu možete ukrasiti limunom ili limetom.

 Sex on the Beach

Spravlja se od vodke, likera od breskve, soka od narandže, te soka od borovnice. Ovo je inače i službeni koktel međunarodne barmenske asocijacije. Za pripremu je potrebno sve sastojke: 45 ml vodke, 15 ml likera od breskve, 60 ml soka od naranče, 60 ml soka od borovnice promiješati u šejkeru s ledom (može i ručno), te poslužiti u visokim čašama. Za dekoraciju se koristi kriška od naranče.

Shirley Temple

Ovaj bezalkoholni koktel se priprema na način da se svi sastojci sipaju u čašu, preko leda, te lagano promiješaju barskom lašiicom. Od sastojaka idu Grenadine – 30 ml, te Sprite -180 ml. Za dekoraciju se uglavnom koristi 1/2 kriške narandž ili 1 Maraskino trešnja.

Bezalkoholna sangria

Sastojci: 3 šoljice soka od grožđa, 3/4 šoljice soka od jabuke, 1/2 šoljice soka od narandže, 1 kašika soka od limuna, 1 limun, tanko narezan, 1/2 limete, tanko narezane, 1 srednja narandža, tanko narezan, 1 mala jabuka, punjena, narezana na male šnite, 1 mala crna šljiva, tanko narezana, 2-3 šoljice gazirane mineralne vode

Priprema: Narežite voće na komade, kako je navedeno u receptu. Stavite  voće i sokove u veliki pehar ili posudu. Ostaviti da stoji u frižideru najmanje tri sata, a najbolje da odstoji preko noći. Prije posluživanja, dodati mineralnu vodu i promiješati zajedno.

Pročitajte još