Jessica Cox: Žena bez ruku koja je postala pilot

Piše: Redakcija

Kada razmišljate o tome šta sve možete uraditi sa svojim rukama, vjerovatno vam je teško zamisliti išta što biste mogli bez njih. AliJessica Cox, koja je rođena bez ruku, ne dozvoljava da je njen invaliditet spriječava da živi život punim plućima. Ova tridesetdvogodišnja žena odlučila je da koristi svoje noge i uspjela mnogo više nego što će većina nas ikada sa rukama.

Osim što uspjeva obaviti svakodnevne obaveze pomoću nogu, ona je specifična i po nekim sasvim nevjerovatnim mogućnostima. Prva od njih je letenje. Naime, iako se bojala letenja, savladala je svoj strah i postala prva i jedina žena koja je dobila pilotsku dozvolu. Uvrštena je zbog toga u Ginisovu knjigu rekorda 2011. godine.

SNAŽNIJA JE OD VEĆINE LJUDI

Ona je postala i prva žena bez ruku, koja ima crni pojas u tekvandou, gdje je ujedno i upoznala svog supruga, Patricka Chamberlaina. U jednom intervjuu izjavio je kako mu ona svakodnevno otvara oči o novim mogućnostima, koje se nalaze u svijetu.

Povezana slika

Jessica i suprug

ODLIČNA JE PIJANISTKINJA

Nedavno je učila i odsvirala sountrack za film Frozen jer dugo godina svira klavir, upravo uz pomoć nogu. No to nije kraj njenim vještinama. Svakodnevno posprema sebi sama krevet, koristi telefon i šalje poruku, piše, nanosi šminku pa čak i umjetne trepavice, a kada se želi opustiti, sama sebi otvara i flašu piva. Video vam dovoljno govori.

Jedino što joj predstavlja poteškoću jeste pravljenje frizure i češljanje, ali tu joj muž rado pomogne. Postala je motivaciona govornica i mentorica za djecu sa poteškoćama u razvoju. Snimila je dokumentarac Right Footed, koji se sprema za prikazivanje i takmičenje na festivalima. Mnogo je razloga zašto je inspirativna, a glavni je taj što pokazuje svima, da bez obzira na poteškoće, volja pobjeđuje um. Sve barijere nastaju prvenstveno u glavi, a ona je primjer kako da ih srušite. Vjerujete li sada da možete sve?

Pročitajte još