Moda: Povratak samta

Piše: Redakcija

Topao, mekan i ugodan na koži, samt je materijal koji je sinonim za one nešto hladnije dane. Iako je dugo  vremena bio zapostavljen u našoj garderobi, njegov šarm je još prošle sezone stavljen u fokus. U prošlosti samt se smatrao luksuznim materijalom koji su najčešće nosili bogati trgovci i plemstvo, a danas je ova vrsta odjeće odlična alternativa za odjevne komade izrađene od teksasa i kože. 

Košulja kao jakna  

Modni stručnjaci košulju od samta smatraju jednim od najisplativijih komada od ovog materijala. Razlog leži u činjenici da košulju u prelaznom periodu možete nositi kao jaknu, dok je tokom onih nešto hladnijih dana možete kombinirati s omiljenim suknjama ili pantalonama.

 Must have  

U svakom modnom trendu posebno mjesto zauzimaju asesoari, a ako je suditi po ponudi u highstreet kolekcijama najpopularnije su torbe od samta. Kada je riječ o utjecajnim dizajnerima, među kojima se posebno izdvaja modna kuća „Toga“, oni su otišli korak dalje te predstavili cipele od ovog materijala.

 

 

 

Pantalone kao IT komad

Pantalone od samta su IT komad sezone, a dizajneri su im, može se slobodno reći, udahnuli novi život. Oni su predstavili modele u retro stilu koji su prepoznatljivi po visokom struku i debljim prugama. Osnovna prednost pantalona od samta je neograničena mogućnost kombiniranja.

Dizajnerica Maria Bernad rado nosi pantalone od samta

 

 

 

 

 

Pročitajte još