Madonninih top 10 kultnih izdanja: Pogledajte koje su to kombinacije kraljice popa i modne ikone ušle u historiju

Piše: I. H.

 

Neponovljiva kraljica popa, Madonna, rođena je 16. augusta 1958. godine u američkoj državi Michigan. Prije 3 dana proslavila je 65. rođendan, a tokom svoje 40-ogodišnje karijere, često je bila osporavana. Međutim, danas je jedna od najuticajnijih pjevačica svih vremena i postala je brend, kako u muzičkom, tako i u modnom svijetu.

U nastavku pogledajte koja su to njena izdanja ušla u modnu historiju.

 

 

1984. godina, MTV Video Music Awards

Ova haljina ušla je u legendu u trenutku kad se Madonni desila nesreća na bini. Naime, prvi put je uživo izvodila svoj hit Like A Virgin i tokom nastupa ostala bez jedne cipele. Međutim, brzo se snašla, promijenila koreografiju i legla na binu u pokušaju da pokupi cipelu, ali nije shvatila da se njena haljina podigla. U intervjuu s Howardom Sternom, sjetila se trenutka kad je sišla s bine i ugledala svog menadžera koji je bio blijed kao duh .

„Znaš li šta si upravo napravila? Cijelo vrijeme vidjela ti se stražnjica, tvoja karijera je gotova.“, rekao joj je. Naravno, nije bio je u pravu.

„Nisam se previše izvinjavala zbog toga. Je**ga, napravila sam grešku“, rekla je simpatično.

 

1984. godina, spot za pjesmu Material Girl

Madonnini spotovi uvijek plijene pažnju, a jedan od onih koji je ušao u legendu definitivno je spot za pjesmu Material Girl. Kompletan koncept zapravo je posveta Marilyn Monroe i njenom filmu „Muškarci više vole plavuše“, a u spotu Madonna nosi rozu haljinu inspirisanu onom koju je Marilyn nosila u filmu tokom izvedbe pjesme Diamonds Are A Girl’s Best Friends. Madonnina haljina napravljena je 1980. godine za film „Norma Jean“ i posuđen je od kompanije koja se bavila iznajmljivanjem i prodajom filmskih rekvizita. U međuvremenu je nekoliko puta završila na aukcijama, posljednji put 2022. godine kada je prodana za 287.000 dolara.

1985. godina, premijera filma „Desperately Seeking Susan“

Te godine Madonna je snimila tri filma, a upravo je ovaj bio najuspješniji. Uloga u komičnoj drami redateljice Susan Seidelman označila je njen prvi veći glumački uspjeh, a ekran je dijelila s Rosannom Arquette, Aidanom Quinnom, Johnom Turturrom, Giancarlom Espositom i Laurie Metcalf. Za premijeru je odabrala izdanje u djevičansko-bijeloj boji. Nosila je usku haljinu s tregerima koju je napravio Jean Paul Gaultier, duge rukavice napravljene od čipke i krznenu stolu, a oko vrata je nanizala bisere, krunicu i lančiće s privjeskom u obliku krsta usklađene s naušnicama.

 

1987. godina, American Music Awards

Kući je otišla s nagradom za najbolju pop-rock pjevačicu, obučena u kombinaciju koja se u njenom modnom portfelju ističe kao jedna od najelegantnijih od početka karijere. Naboranu svjetlucavu haljinu otvorenih ramena kombinovala je sa zlatnim salonkama i nakitom u istoj boji, a izdanje je zaokružila crvenim karminom u jarkoj nijansi.

 

 

1990. godina, turneja Blonde Ambition

Na svojoj trećoj turneji Madonna je obišla svijet i u četiri mjeseca održala 57 koncerata. Turneja označava i početak kultne saradnje s francuskim dizajnerom Jeanom Paulom Gaultierom.

„Kada me prvi put nazvala 1989. godine, dva dana prije moje ‘ready-to-wear’ revije, mislio sa da se moja asistentica šali. Pitala me želim li raditi kostimografiju za turneju i odmah je znala šta želi“, kazao je dizajner. Rezultat? Između ostalog, legendarni korzeti sa šiljastim grudnjacima.

1991. godina, 63. dodjela Oscara

Bila je to nezaboravna holivudska noć u kojoj su dvije tada najveće muzičke zvijezde zasjenile cijelu filmsku industriju. Naime, Madonna je na Oscare došla u pratnji – Michaela Jacksona. Imala je i dobar povod jer je pjesma Sooner Or Later iz njezina filma „Dick Tracy“ bila nominovana u kategoriji najbolje originalne pjesme i osvojila prestižni kipić. Madonna je pjesmu izvela na dodjeli, obučena u bijelu haljinu Boba Mackieja s ušivenim šljokicama i perlicama. Na sebi je imala nakit draguljarske kuće Harry Winston u iznosu od 20 miliona dolara. Za razliku od mnogih muzičkih zvijezda koje se za nastup na Oscarima presvlače u druge kombinacije, Madonna je nastupala u istoj haljini u kojoj je došla na dodjelu.

 

1991. godina, premijera dokumentarca Madonna: Truth or Dare

Dokumentarac redatelja Aleka Keshishiana koji je pratio Madonnu tokom turneje Blonde Ambition premijerno je prikazan u sklopu Filmskog festivala u Cannesu. Madonna je na kansku promenadu i jedan od najpoznatijih crvenih tepiha zakoračila zamotana u rozi plašt od tafete. Nakon što se popela uz legendarne stepenice, otvorila je plašt i otkrila bijelu Gaultierovu kombinaciju sastavljenu od bijelih gaćica i šiljastog grudnjaka proslavljenog na spomenutoj turneji.

 

1993. godina, turneja The Girlie Show

Četvrta Madonnina turneja pravi je oproštaj od estetike 80-ih. Izradu više od 1500 kostima za nju i plesnu grupu povjerila je modnoj kući Dolce & Gabbana, a kompletna kostimografija bila je protkana izraženim seksipilom. Madonna je na turneji promovisala album Erotica izdan 1992. godine, u isto vrijeme kada i njena kontroverzna knjiga Sex. Za turneju je željela erotične i dominantne kostime, ali i dašak glamura. Talijanskom dvojcu rekla je da pogledaju filmove „My Fair Lady“ i „Cabaret“, te u njima pronađu inspiraciju za turneju koju je zamišljala kao spoj starinske burleske i cirkusa te modernog striptiza. Madonna i ja dijelili smo felinijevsku viziju cirkusa, ali također smo voljeli glamurozne kostime koje smo viđali u filmovima iz 50-ih godina, kazao je Domenico Dolce.

 

1996. godina, premijera filma Evita

Nakon što je Michelle Pfeiffer odustala od uloge Eve Peron zbog trudnoće, a redatelj Alan Parker počeo razmatrati Glenn Close i Meryl Streep kao njenu potencijalnu zamjenu, Madonna je Parkeru poslala pismo na četiri stranice u kojem mu objašnjava zašto je baš ona savršena za tu ulogu. Uvjerila ga je i ostalo je historija. Iako je mjuzikl s historijskim elementima naišao na podijeljena mišljenja filmskih kritičara, Madonnina izvedba bila je hvaljena. Uloga u filmu potakla je i veliku stilsku transformaciju pa se Madonna nekoliko godina pojavljivala u javnosti u vrlo konzervativnim kombinacijama, a na premijeru Evite došla je u fantastičnoj kreaciji Johna Galliana za modnu kuću Givenchy.

 

1997. godina, dodjela Zlatnih globusa

Tri mjeseca nakon rođenja kćeri Lourdes, Madonna se pojavila na dodjeli nagrada Zlatni globus. Nikad elegantnija, demonstrirala je svu moć crne haljine obučena u jednostavnu i decentnu kreaciju modne kuće Dolce & Gabbana. Kući je otišla s nagradom za najbolju glumicu u kategoriji komedija i mjuzikla koju je dobila ulogom u Eviti.

Pročitajte još