Dior, Ralph & Russo, Giambattista Valli: Prekrasne toalete u sklopu Sedmice visoke mode u Parizu

Piše: Redakcija

Jučer je Pariz ponovno postao epicentar svih istinskih zaljubljenika u modu. Schiaparelli revijom otvorena je Sedmica visoke mode, a svi kolekcionari i mediji s užitkom su promatrali kolekcije koje su nam kroz prva dva dana servirale modne kuće. Naravno da se iz godine u godinu stvara velika euforija oko ove sedmice mode budući da haute couture moda podrazumijeva unikatne kreacije u kojem do izraza dolazi vještina, talent i ljepota materijala. A ove tri kolekcije su zasada dobile veliku pozornost modnih zaljubljenika.

Nova Dior couture kolekcija inspirirana je nadrealizmom, tačnije radovima Leonor Fini, koja je često znala reći da nema ništa više umjetno nego kada smo prirodni. I upravo su maske zbog toga bile neizostavan dio beauty looka na Dior reviji, a motivi s njenih slika i slikara s kojima je Leonor sarađivala i često crtala, postali su dijelovi luksuznih haljina. Maria Chiuri se poigrala i s optičkim iluzijama i od organze dizajnirala haljine koje podsjećaju na nadrealnu šahovsku tablu, a posebno mjesto u kolekciji je imalo i odijelo. Mreža, volani, perje, asimetrija te gola ramena pomogli su kreiranju ženstvenih haljina s blagim gotičkim prizvukom koje ćemo sigurno često viđati na crvenom tepihu.

Giambattista Valli je inspiraciju za svoju iznimno romantičnu kolekciju pronašao u cvijeću iz engleskih vrtova. Kolekciju je predstavio uz set crnih i bijelih kombinacija koje su imale transparente detalje, a nastavio uz pastelne nijanse haljina, koje su bile popraćene volanima, cvjetnim ukrasima te satenskim trakama. Toalete su nosile opuštenu, ležernu notu, budući da su izgledale raskošno, a opet tako jednostavno, zahvaljujući materijalima od kojeg su izrađene, drapiranju te seksipilnim izrezima smještenim na području struka ili dekoltea. Revija je završena prepoznatljivim Valli toaletama s volanima koje su izrađene od tila.

Svila, perje, raskošni ukrasi i lanci osnova su Ralph & Russo kolekcije inspirirane Istokom. Njihova kolekcija je iznimno ženstvena, krojevi su naglašavali siluetu te suptilno otkrivali dijelove tijela (ramena, noge, leđa). Haljine su nosile dozu glamura zahvaljujući bogatom vezu, plaštovima, drapiranju te ukrasima od perja. Jarke boje dodatno su začinile njihovu couture priču – piše modamo.info.

 

Pročitajte još