Odavno je bajramska trpeza nezamisliva bez tradicionalne baklave na stolu. Kako bi bila što bolja za goste koji nam dolaze, uvijek se priprema nekoliko dana ranije, pa vam upravo iz tog razloga donosimo recepte za ukusne baklave, nešto drugačijih sastojaka nego što ste navikli
Baklava s pistacijama i kremom od jogurta
Sastojci:
Za sirup:
300 g šećera
100 g meda
300 ml vode
kašičica sušenih cvjetova naranče
1-2 klinčića
štapić cimeta
limun, narezan na kolutiće
Za baklavu:
150 g neslanih pistacija, očišćenih
100 g badema
kašičica cimeta
300 g vučenih kora
100 g putera, rastopljenog
Za kremu:
koziji bio jogurt
2 kašičice šećera u prahu
mahuna vanilije, ostrugana
malo sjeckanih pistacija
Priprema:
Sirup:
U loncu debljeg dna pomiješajte šećer, med, vodu, cvjetove naranče, klinčiće i cimet. Kuhajte sve na umjerenoj vatri dok ne prokuha. Smanjite vatru i kuhajte još 15 minuta. Maknite s vatre, dodajte narezani limun i ostavite da se ohladi.
Baklava:
Bademe i pistacije pomiješajte s cimetom i sameljite u sjeckalici. Pravougaoni kalup za kolače približnog promjera 18×30 premažite s malo rastopljenog putera. Prepolovite dvije vučene kore. Prvu polovicu stavite na dno kalupa, premažite s još putera pa na nju položite drugu polovicu. Ponovite postupak s preostala dva komada kora. Na kore rasporedite polovicu mljevenih pistacija i badema. Zatim ponovite postupak slaganja kora. Opet prepolovite dvije kore tako da dobijete četiri komada. Svaki premažite puterom i slažite jedan na drugi. Rasporedite preostale mljevene pistacije i bademe i završite sa slojem kora. Oštrim nožem narežite baklavu na rombove, prelijte sve preostalim puterom i pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni 35 minuta. Ako gornja kora počne previše tamnjeti, prekrijte je listom papira za pečenje. Pečenu baklavu izvadite iz rerne, prelijte je pripremljenim sirupom. Prekrijte sve listom papira za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi.
Krema:
U zdjeli nježno pomiješajte jogurt, šećer u prahu i vaniliju. Ostavite u frižideru da se malo stisne. Poslužite uz baklavu i sjeckane pistacije.
Puding baklava
Sastojci:
500 g gotovih kora za pitu
1 l mlijeka
3 kesice pudinga od vanilije (ili od čokolade)
4 kašike šećera
Za premazivanje jufki:
4 jaja
1 dcl ulja
4 kašike šećera
Za zaljev:
500 g šećera
2 čaše vode
Priprema:
Skuhati tri pudinga od vanilije u litri mlijeka, zaslađen prema ukusu. Puding posuti šećerom u prahu (da se ne formira korica) i ostaviti da se prohladi. Ne mora se ohladiti skroz, može biti i mlak. Odmah staviti zaljev da se kuha. Šećer preliti vodom i staviti da proključa. Od trenutka kad proključa, dovoljno je tri minute, pa skloniti i ostaviti da se ohladi. Umutiti jaja sa šećerom i uljem za premazivanje jufki. Prebrojati jufke i podijeliti kore tako da vam na jedan rolat dođu najmanje tri kore, može i do pet kora. Sveukupno trebate dobiti tri rolata. Uzeti prvu jufku, premazati je smjesom od jaja i ulja, zatim drugu, koju također premazujemo, i treću, koju ne treba premazivati. Na kraj jufke staviti trećinu pudinga i polako zarolati sve u rolat. S koje strane ćete rolati (duže ili kraće) odredite prema dužini svog pleha u kojem ćete peći baklavu. Formiran rolat staviti u podmazan pleh. Postupak ponoviti s ostalim jufkama. Gotovu baklavu malo pouljiti. Rernu zagrijati na 180°C i staviti baklavu da se peče. Peći otprilike 15 minuta, da baklava lijepo porumeni. Ispečenu baklavu zaliti zaljevom koji se već prohladio. Ostaviti da se dobro ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti malo i u frižider. Sjeći na komade željene veličine i poslužiti.