Bolji nego iz ćevabdžinice: Probajte domaći recept za ćevape

Piše: Preuzeti tekst

Ako ste se zasitili naručivanja iz ćevabdžinica, pokušajte ovaj tradicionalni specijalitet napraviti sami po domaćoj recepturi za ćevape. Bit ćete oduševljeni, jer mnogi smatraju da su i bolji od onih koje naručite. Potrebno je:

1 kg mljevene govedine ili junetine

1/2 kg mljevene teletine

1/2 kg mljevene janjetine

2 kriške hljeba natopljenog u vodi

3 male kašike soli

1 mala kašika bibera

1/4 male kašike ljute crvene paprike

8 češnjeva pasiranog ili narendanog bijelog luka

1/2 šolje mineralne vode

1,5 mala kašika sode bikarbone

Sve sastojke staviti u zdjelu i dobro pomiješati da se sve sjedini.

Ostaviti da odstoji oko pola sata u frižideru pa zatim formirajte ćevape na nekih sedam do osam centimetara dužine. Ovako pripremljene ćevape staviti u podmazanu tepsiju. Kada stavljate drugi red ćevapa u tepsiju prvo prekrijte donje ćevape plastičnom folijom da se ne bi zalijepili. Tako raditi dok se ne utroši sva smjesa.

Ovako pripremljene ćevape je najbolje ostaviti da odstoje preko noći u frižideru pa ih tek peći ili pržiti sljedeći dan.

Ako nemate vremena treba ih ostaviti najmanje 2-3 sata da odstoje. Što duže stoje bit će ukusniji.

Isto tako ovako pripremljeni ćevapi mogu da se i zamrznu i peku po potrebi.

Izvor: Alo.rs

(M. K.) 

Pročitajte još