Tanjir pun zdravlja by Asja Sirbubalo: Očaravajuće i zdrave delicije

Piše: Ilma Jakubovic

Magistrica farmacije i buduća nutricionistica Asja Sirbubalo, zaljubljenica u dobru hranu i aktivan život, koja na svom blogu @mrvice_zdravlja promovira zdrav životni stil, posebno među ženama s hormonalnim poremećajima, te svakodnevno dijeli slatke, ali i slane recepte za sve ljubitelje dobre hrane, ovog puta samo za čitatelje magazina „Azra“ preporučuje

CRUMBLE

Sastojci:

1 kg bobičastog voća – kupine, borovnice, maline (posuda je prilično velika, a ako pravite u manjoj, neće vam trebati ova količina, bitno je da se prekrije dno)
140 grama kokosovog brašna (pravog brašna, ne ljuspica) + 1-2 supene kašike
20 grama mljevenog lana
100 grama mljevenih sjemenki suncokreta
100 grama badema (50 grama mljevenih, 50 grama krupno nasjeckanih)
150 grama putera
zaslađivač po želji
cimet, aroma vanilije
grčki jogurt, sok od limuna

Priprema:

Pomiješati voće sa zaslađivačem, cimetom i jednom do dvije kašike kokosovog brašna te prekriti dno vatrostalne posude. Otopiti puter i pomiješati sa svim suhim sastojcima, dodati zaslađivač, cimet i aromu vanilije, tako da se dobije smjesa koja se mrvi. Prekriti voće ovim mrvicama i posuti krupno nasjeckanim bademima. Peći u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni, otprilike pola sata, dok se ne postigne zlatna boja, servirati toplo ili hladno s preljevom od grčkog jogurta i nekoliko kapi soka od limuna.

ZALEĐENI JOGURT

Sastojci:

250 ml tečnog jogurta, 3,2% mliječne masti

3 supene kašike milerama (vrhom pune), 30% mliječne masti

zaslađivač po želji (koristila sam kombinaciju stevije i eritritola) – količina otprilike

maline

kakao mrvice (kakao nibs)

Priprema:

Mikserom izmiješati jogurt i mileram. Poredati maline i kakao mrvice. Staviti u zamrzivač na tri sata ili duže. Prije rezanja ostaviti nekoliko minuta na sobnoj temperaturi.

CHEESECAKE

Sastojci:

Podloga:

300 grama badema

stevije po ukusu

4 velike kašike istopljenog putera

cimet i aroma vanilije ili vanilija u mahuni

prstohvat soli

Žuta krema:

500 g maskarponea

2 jaja

sok od jednog limuna

stevija po ukusu

vanilija

Bijela krema:

600 grama kisele pavlake, 20% mliječne masti

stevija po ukusu

Priprema:

Samljeti bademe, dodati otopljeni puter, cimet, vaniliju i so, a zatim steviju dok se ne postigne odgovarajuća slatkoća. Utisnuti podlogu u kalup za torte (na dno staviti papir za pečenje, a s vanjske strane obložiti aluminijskom folijom). Koristila sam kalup promjera 24 cm. Tako pripremljenu podlogu staviti na deset minuta u zamrzivač, a zatim peći deset minuta na 160 Celzijevih stepeni. Za to vrijeme pripremiti žutu kremu, sve sastojke izmiješati (uvijek odvojeno umutim bjelanca i žumanca). Izliti kremu preko podloge i peći na 170 Celzijevih stepeni, 30 minuta. Umutiti pavlaku sa stevijom i najpažljivije moguće staviti preko žute kreme, kašiku po kašiku i vratiti u isključenu rernu još pet do deset minuta. Nakon što se kolač ohladi staviti ga u frižider, najbolje preko noći. Po želji ukrasiti voćem ili cvijećem.

KOKOS I CURRY PURETINA

Sastojci:

(svega dodajte odokativno, osim mesa)
mladi luk
bijeli luk
komadić svježeg đumbira
1 kg purećeg filea
kokosovo mlijeko
špinat
curry pasta, so, biber
svježi kopar

Priprema:

Na maslinovom ulju propržiti curry pastu (to praktično znači umiješati je u ulje), dodati mladi luk, izrendani bijeli luk i đumbir i kratko propirjati. Dodati komadiće purećeg filea i pirjati dok meso ne pobijeli, posoliti, pobiberiti i dodati kokosovo mlijeko. Pustiti da se kokosovo mlijeko zgusne i nekoliko minuta pred kraj dodati špinat (samo da listovi splasnu) i svježi kopar. Servirati uz rižu ili povrće.

KOLAČ OD ČOKOLADE I TIKVICA

Sastojci:

550 grama tikvica (vagano nakon guljenja i vađenja sjemenki)

50 grama putera + komadić za glazuru

5 jaja

200 grama čokolade, 85% kakaa

zaslađivač po želji (stevia, eritritol, kokosov šećer, vjerujem da bi i med bio odličan)

3 kašike psilium ljuspica

3 kašike kakaa

100 grama oraha, krupno sjeckanih

aroma vanilije

prašak za pecivo

Priprema:

Istopiti 150 grama čokolade s 50 grama putera i ostaviti da se ohladi. Oguliti i očistiti tikvice i izblendati u blender čaši s dodatkom žumanca, radi lakšeg blendanja. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg. Pomiješati tikvice s istopljenom čokoladom, zaslađivačem, psiliumom, kakaom i vanilijom te postepeno dodavati snijeg od bjelanaca. Povremeno probati da li je dovoljno slatko, a prašak za pecivo dodati na kraju. U dobro umućenu smjesu dodati krupno isjeckane orahe i peći u posudi obloženoj papirom za pečenje (u kalupu za hljeb ili quiche) na 180 Celzijevih stepeni, 35 minuta. Nakon pečenja ukrasiti glazurom od ostatka čokolade (istopiti s komadićem putera) i ostaviti da se ohladi. Kad se dobro ohladi, ukrasiti malinama i podijeliti s dragom osobom.

 

Pročitajte još