Sezona paprika je u punom jeku. Ajvar, punjene paprike, pečene paprike, sataraš… samo su neka od ukusnih jela i priloga koji su nezamislivi bez ovog povrća. No, jeste li znali da ih možemo koristiti i u pripremi deserta? Ne, nije šala, donosimo recept za pitu od jabuka i paprika.
Za ovu zanimljivu poslasticu potrebno je:
2 crvene paprike, narezane na kockice
4 jaja
1 šoljica bijelog šećera
2 kašičice ekstrakta vanilije
2 šoljice brašna
2 kašičice sode bikarbone
2 kašičice praška za pecivo
½ kašičice cimeta
½ kašičice soli
1 šoljica mrkve, naribane
1 jabuka sitno narezana
350 ml krem sir
3 šoljice šećera u prahu
1 kašičice ekstrakta vanilije
Vrijeme pripreme iznosi 20 minuta, a u njemu trebate napraviti sljedeće:
Zagrijte rernu na 190 Celzijevih stepeni te pripremite pravougaonu posudu u kojoj ćete ispeći kolač tako da ju namastite i posipate brašnom. Paprike operite, očistite i usitnite za pire. Dodajte im šećer te sve sastojke dobro promiješajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. U velikoj zdjeli umuti jaja, dodajte pire od paprike i vaniliju. Umiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol, prašak za pecivo i cimet. Zatim umiješajte mrkvu i ulijte smjesu u pripremljenu posudu. Pecite u rerni 30 – 50 min. Nakon 30 minuta provjerite je li kolač potpuno pečen uz pomoć čačkalice. Ako je čačkalica čista, kolač je završio s pečenjem. Ostaviti ga da se ohladi u kalupu deset minuta. Potom stavite kolač na rešetku za hlađenje i potpuno ga ohladite. Po želji možete staviti i glazuru, a za njenu pripremu upotrijebite srednju zdjelu i umiješajte krem sir, šećer u prahu i vaniliju dok ne postane glatka. Zatim dodajte jabuke narezane na kockice. Nakon što se kolač potpuno ohladi, tortu stavite na hlađenje.
Izvor: Miss7
(I.J.)