Jeste li probali mini švarcvaldice?

Piše: Redakcija

Malim švarcvaldicama teško je odoljeti, a okusi tamne čokolade i višanja izvrsno se dopunjavaju. U nastavku donosimo recept za ovaj izvanredni slatkiš.

SASTOJCI:

Za muffine:

350 g brašna

4 kašike kakaa

250 g šećera

1 kašičica sode bikarbone

1 prašak za pecivo

300 ml mlijeka

4 kašike kiselog vrhnja

200 ml ulja

100 g čokolade za kuhanje

Za bijelu kremu:

500 ml mlijeka

5 kašika gustina

5 kašika šećera

100 g maslaca

Za umak od višanja:

1 staklenka kompota od višanja

5 kašika šećera

100 ml vode

3 kašike oštrog brašna

PRIPREMA:

Za tijesto pomiješati u jednoj posudi sve suhe sastojke, u drugoj sve mokre. Uliti mokre sastojke u suhe. Na kraju u dobijenu smjesu umiješati polovicu ocijeđenih višanja iz kompota i naribanu čokoladu. Smjesom puniti kalupe muffin, pa peći u rerni zagrijanoj na 180ºC 20 minuta. Od predviđene mase trebali biste dobiti oko 30 kolačića. Količina komada ovisi o tome koliko ste napunili kalupiće i koje su vam veličine.

Za bijelu kremu zagrijati mlijeko. Oduzeti od toga 6-7 kašika mlijeka i pomiješati s gustinom i šećerom, pa ukuhati to u ostatak mlijeka. Postupak je identičan onome kada ukuhavate puding. Kuhati kremu nekoliko minuta, brzo je gotova, kao puding. Ohladiti, pa u hladno umiješati izrađeni maslac.

Za umak od višanja prebaciti preostale višnje sa sokom u posudu za kuhanje. Dodati i šećer. pa pustiti da zakuha. Razmutiti posebno brašno s vodom, pa umiješati u kipuće višnje. Kuhati par minuta uz miješanje dok ne dobijete gustoću rijetkog umaka. Ohladiti uz miješanje.

Na ohlađene kolačiće nanijeti kremu, pa dekorativno preliti umakom od višanja i poslužiti.

(S.P.)

Pročitajte još