Malim švarcvaldicama teško je odoljeti, a okusi tamne čokolade i višanja izvrsno se dopunjavaju. U nastavku donosimo recept za ovaj izvanredni slatkiš.
SASTOJCI:
Za muffine:
350 g brašna
4 kašike kakaa
250 g šećera
1 kašičica sode bikarbone
1 prašak za pecivo
300 ml mlijeka
4 kašike kiselog vrhnja
200 ml ulja
100 g čokolade za kuhanje
Za bijelu kremu:
500 ml mlijeka
5 kašika gustina
5 kašika šećera
100 g maslaca
Za umak od višanja:
1 staklenka kompota od višanja
5 kašika šećera
100 ml vode
3 kašike oštrog brašna
PRIPREMA:
Za tijesto pomiješati u jednoj posudi sve suhe sastojke, u drugoj sve mokre. Uliti mokre sastojke u suhe. Na kraju u dobijenu smjesu umiješati polovicu ocijeđenih višanja iz kompota i naribanu čokoladu. Smjesom puniti kalupe muffin, pa peći u rerni zagrijanoj na 180ºC 20 minuta. Od predviđene mase trebali biste dobiti oko 30 kolačića. Količina komada ovisi o tome koliko ste napunili kalupiće i koje su vam veličine.
Za bijelu kremu zagrijati mlijeko. Oduzeti od toga 6-7 kašika mlijeka i pomiješati s gustinom i šećerom, pa ukuhati to u ostatak mlijeka. Postupak je identičan onome kada ukuhavate puding. Kuhati kremu nekoliko minuta, brzo je gotova, kao puding. Ohladiti, pa u hladno umiješati izrađeni maslac.
Za umak od višanja prebaciti preostale višnje sa sokom u posudu za kuhanje. Dodati i šećer. pa pustiti da zakuha. Razmutiti posebno brašno s vodom, pa umiješati u kipuće višnje. Kuhati par minuta uz miješanje dok ne dobijete gustoću rijetkog umaka. Ohladiti uz miješanje.
Na ohlađene kolačiće nanijeti kremu, pa dekorativno preliti umakom od višanja i poslužiti.
(S.P.)