Kada dijete navrši šest mjeseci, specijalisti preporučuju da uz dojenje počne jesti krutu hranu, no potrebno ga je navići na nove okuse i mirise. Treba početi s lakšom hranom, a u nastavku pročitajte nekoliko recepata koje možete napraviti svom djetetu kad napuni šest mjeseci, pa sve do navršenih godinu dana
ŠESTI MJESEC
Na umu imajte da ne smijete prebrzo uvoditi nove namirnice u djetetovu ishranu. Dovoljan je samo jedan obrok krute hrane na dan.
RIŽA S KRUŠKAMA
Sastojci:
jedna kruška
dvije kašike riže
Priprema:
U malo vode kuhati dvije ravne kašike riže desetak minuta. U međuvremenu, oguliti i očistiti krušku, te je isjeći na sitnije komade. Zatim ubaciti krušku u rižu, poklopiti i kuhati još pet do sedam minuta. Prema potrebi dodavati vode, ali ne previše, toliko da na kraju kuhanja riža gotovo sve upije. Ovako se čuvaju hranjive materije iz kruške i sve završe u kašici. Na kraju sve izblendati blenderom ili štapnim mikserom.
KAŠICA S JABUKAMA
Sastojci:
jabuka
2 supene kašike prosa
Priprema:
Proso, koji ste prethodno potopili, operite nekoliko puta i stavite da se kuha u dva decilitra vode 20-ak minuta. Povremeno promiješajte, pazite da ne ukuha i po potrebi dolijte vodu. Za to vrijeme jabuku operite, ogulite i narežite. Kuhajte je pet minuta u drugom lončiću, tek toliko da omekša. Zatim kuhanu jabuku zgnječite viljuškom ili izmiksajte i pomiješajte s prosom. A, proso također možete izmiksati, kako se ne bi osjetio u kašici.
SEDMI MJESEC
Neke namirnice olakšavaju probavu, a neke je otežavaju, zbog toga ih je poželjno što bolje kombinirati. U ovom periodu dovoljan je samo jedan obrok krute hrane dnevno.
KAŠICA SA ŠLJIVAMA
Sastojci:
pola jabuke
trećina okrugle šljive
1-2 kašike dječijih žitarica od prosa
Priprema:
Oguliti šljivu i jabuku i kratko prokuhati u malo više vode. Voće skupa s vodom usitniti do željene veličine viljuškom i štapnim mikserom. Kad se voće malo prohladilo, dodati kašiku žitarica i pričekati od minut-dva da nabubri. Po želji dodati još tekućine ako je gusto ili žitarica ako je rijetko.
RIŽINE PAHULJICE S BANANOM
Sastojci:
100 ml mlijeka
3 kašike rižinih pahuljica
80 g banane
70 g kruške
Priprema:
Vrućim mlijekom prelijte pahuljice da omekšaju. Bananu ogulite i dobro usitnite viljuškom, a krušku ogulite i sitno naribajte. Voće dodajte u još toplu kašicu i dajte djetetu odmah nakon pripreme.
OSMI MJESEC
Sada već djetetu smijete davati i pomalo mesa, no nemojte pretjerivati.
BROKULE, TIKVICE I MRKVA
Sastojci:
mrkva
pola manje tikvice
3 cvijeta brokule
Priprema:
Mrkvu očistiti, isjeckati i staviti da se kuha na laganoj vatri. Nakon pet minuta dodati očišćenu tikvicu i nekoliko cvjetova brokule, koje ste prethodno oprali. Poklopiti i sve zajedno kuhati još otprilike 15 minuta. Provjerite da li su sastojci dovoljno omekšali, pa ako jesu usitnite ih viljuškom ili u blenderu uz dodavanje vode od kuhanja.
MESO, TIKVICE I PALENTA
Sastojci:
komadić bijelog pilećeg mesa
pola tikvice
1-2 kašike palente
1-2 kapi maslinovog ulja
Priprema:
Meso kuhati desetak minuta te mu dodati narezanu tikvicu i kuhati poklopljeno na laganoj vatri još pet do deset minuta, tj. dok tikvica i meso ne omekšaju. Izgnječiti viljuškom ili štapnim mikserom. U vodi gdje se kuhalo meso i tikvica ukuhati palentu te joj pred kraj dodati ispasirano meso i tikvicu, sve skupa malo još kuhati da se sjedini, maknuti s vatre i ohladiti. U ohlađenu kašicu dodati ulje i jesti.
DEVETI MJESEC
Kada dijete napuni devet mjeseci, stižu brojne kombinacije mesa, povrća i žitarica.
PILETINA S KARFIOLOM I PROSOM
Sastojci:
40 g piletine
karfiol
brokula
mladi luk
batat
2 supene kašike prosa
2-3 kapi maslinovog ulja
po želji malo krem sira
Priprema:
Proso prethodno potopite u vodi, operite nekoliko puta i kuhajte u otprilike dva decilitra vode 20 minuta. Batat i mladi luk očistite i nasjeckajte, poklopite i kuhajte 30 minuta na laganoj vatri zajedno s piletinom. Pet do deset minuta pred kraj dodajte brokulu. Proso ocijednite i sjedinite s povrćem i piletinom, koje ste prethodno usitnili po ukusu vaše bebe. Dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja, kao prilog malo sira i obrok je spreman.
TELETINA S BATATOM I RIŽOM
Sastojci:
1 manji ili kriška velikog batata
komadić bijelog pilećeg mesa
1-2 kašike riže
malo maslinovog ulja
Priprema:
Batat oguliti i oprati, rižu očistiti i isprati dok voda ne bude prozirna, meso očistiti od žilica. Batate i meso nasjeckati na jednake komadiće i staviti kuhati zajedno s rižom. Kad je sve gotovo, ispasirati, dodati maslinovog ulja i bebin ručak je gotov.
DESETI MJESEC
Kada dijete napuni deset mjeseci, možete mu polako davati namirnice koje imaju malo izraženiji okus.
Piletina, grašak, tikvice i krompir
Sastojci:
komadić bijelog pilećeg mesa
pola tikvice
1 manji krompir
2-3 mahune graška
1-2 kapi suncokretovog ulja
Priprema:
Meso oprati, nasjeckati na komadiće i staviti kuhati. Za to vrijeme očistiti krompir, tikvice i grašak i nakon desetak minuta dodati mesu i kuhati sve skupa dok se ne počne raspadati. Kuhano povrće ispasirati viljuškom, a meso nožem nasjeckati na komadiće i dodati povrću, na kraju uliti ulje.
KEKSIĆI S BANANOM
Sastojci:
100 ml maslinovog ulja
200 g kukuruznog ili heljdinog brašna
1 banana
1/2 jabuke
Priprema:
Jabuku i bananu usitnite u kašu, a maslinovo ulje stavite u frižider na jedan sat, kako bi poprimilo kruti oblik, jer ćete tako lakše umijesiti tijesto. Kada se ulje steglo, dodajte ga brašnu i potom umiješajte pire od voća. Zbog slatkoće banane neće biti potreban dodatni šećer, pa je dovoljno tijesto umijesiti, ostaviti u frižideru da se poveže, otprilike pola sata, potom razvaljati, sjeći u željene oblike i peći. U zavisnosti od debljine keksića bit će im potrebno 15-20 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Pečeni su kada počnu da dobijaju boju po ivicama.
JEDANAESTI MJESEC
U jedanaestom mjesecu broj namirnica koje dijete konzumira približio se broju namirnica koje mi konzumiramo u obrocima. Jedino po čemu se razliku jeste način pripreme, jer je važno da je sve kuhano, ali i dalje nemojte dodavati so i šećer i ostale začine u hranu.
BEBIN PRVI GULAŠ
Sastojci:
50 grama telećeg mesa
manja mlada tikvica
60 grama buranije
manji krompir
4 cherry paradajza
kašičica hladno cijeđenog ulja
20 grama parmezana
malo soli
kašičica sitno sjeckanog peršuna
Priprema:
Stavite isjeckano povrće da se kuha u tri decilitra vode 15-ak minuta, a teleće meso propržite na malo ulja. Sklonite povrće sa šporeta, pa mu dodajte malo ulja i peršunovog lista. Kuhajte meso još nekoliko minuta. Isjeckajte teleću šniclu na vrlo sitne komade pa dodajte u jelo. Izrendajte parmezan preko toplog povrća i šnicle.
PILETINA NA NEOBIČAN NAČIN
Sastojci:
50 grama pilećih prsa isjeckanih na sitne komade
100 grama mladog krompira
manja jabuka
mala glavica luka
kašika maslinovog ulja
Priprema:
Zagrejte ulje u šerpici i na njemu dinstajte luk dok ne porumeni i omekša. Dodajte piletinu i pržite sve dok ne promijeni boju. Zatim stavite krompir, jabuku i 200 ml vode. Pustite da proključa, poklopite i kuhajte još 15 minuta. Izmiksajte onako kako vaša beba voli jede.