Fantastična sezonska poslastica
Sastojci:
Beze kore:
3 bjelanjka, sobne temperature
150 g šećera
1 kašika gustina (kukuruznog škroba)
prstohvat soli
Krema:
300 ml slatkog vrhnja
pola kašičice cimeta
Karamelizirane jabuke:
4 jabuke
100 ml slatkog vrhnja
kašičica cimeta
pola kašičice đumbira
kašičica arome vanilije
2 kašike šećera
Karamelizirani orasi:
100 g oraha
50 ml slatkog vrhnja
2 kašike šećera
Postupak:
Beze kore:
Stavite šećer, sol i gustin u zasebnu zdjelu. Miksajte bjelanjke dok ne postanu čvrsti snijeg. Zatim u 3-4 navrata dodajte ostale sastojke neprestano miksajući. Kada ste dodali sve sastojke, nastavite miksati još 4-5 minuta dok ne dobijete sjajnu gustu kremu. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje koje ste zalijepili uz pomoć malo bjelanjaka sa stražnje strane rubova. Tučene bjelanjke rasporedite u kružnom obliku otprilike promjera 20 cm. Kora će se malo proširiti tijekom pečenja. Pecite na 140°C 50 min, te ostavite u zatvorenoj rerni da se ohladi.
Krema:
Istucite slatko vrhnje i cimet u šlag.
Karamelizirane jabuke:
Jabuke očistite i narežite na tanke ploškice ili kockice. Prebacite ih u zdjelu, dodajte začine i dobro promiješajte. Na srednjoj vatri otopite šećer dok ne počne tamniti, zatim pažljivo dodajte slatko vrhnje brzo miješajući. Kuhajte otprilike minutu neprestano miješajući. Dodajte jabuke i kuhaj još 10-ak minuta dok jabuke ne omekšaju i krenu se lijepiti za dno.
Karamelizirani orasi:
Orahe popržite na tavi. Kada zamirišu maknite ih s vatre i stavite sa strane. Na srednjoj vatri otopite šećer dok ne počne tamniti, zatim pažljivo dodaj slatko vrhnje brzo miješajući. Kuhajte otprilike minutu, te dodajte orahe i makni s vatre. Nakon što se sve potpuno ohladi posloži kolač. Na koru premaži kremu. Na kremu rasporedi jabuke i na kraju po vrhu rasporedi orahe.
Izvor: Miss7
(I.J.)