Šarenilo na tanjiru: Slatko, a lako

Piše: I.J.

Cheesecake je omiljena slastica koja se vrlo jednostavno sprema, a ispunjava želje svim slatkoljupcima. Donosimo vam recepte za torte koje su prigodne za svaku priliku i godišnje doba

 

Limun torta

Sastojci:

Za biskvit od keksa:

200 g keksa s puterom

100 g rastopljenog putera

1 kašičica naribane kore od limuna

Za fil:

1 pakovanje želatina

150 g mlaćenice

150 g bijele čokolade

100 ml vrhnja

50 g šećera

600 g svježeg sira

½ kašičice naribane kore od limuna

3 kašike soka od limuna

Priprema:

Razmrvite kekse te ih pomiješajte s rastopljenim puterom i naribanom korom od limuna. Stavite smjesu u okrugli kalup (promjera 26 cm) obložen papirom za pečenje, dobro pritisnite te stavite u frižider da se stvrdne. Zatim stavite želatin u posudu, dodajte mlaćenicu te ostavite da odstoji desetak minuta. Rastopite u vrhnju 80 grama bijele čokolade na srednjoj vatri, a preostalih 70 grama nasitno nasjeckajte. Zatim kremasto pomiješajte u velikoj posudi svježi sir, koru od limuna te sok od limuna. Umiješajte ohlađenu smjesu od čokolade u smjesu od svježeg sira, te dodajte mješavinu mlaćenice i želatina. Potom umiješajte nasjeckanu bijelu čokoladu. Smjesu raspodijelite po ohlađenom biskvitu od keksa, zagladite te stavite na najmanje tri sata u frižider.

Ideja za dekoraciju: ovu tortu možete poslužiti „čistu“ ili ukrašenu svježim bobicama. Alternativno možete dodati i malo bijele čokolade, koru od limuna i nekoliko listića metvice.

Kivi torta bez pečenja

Ovaj sirovi cheescake s kivijem odličan je ako ne želite stajati uz rernu, ali i ako izbjegavate mliječne proizvode i jaja.

 

Sastojci:

Za koru:

150 g badema

170 g hurmi (bez koštica i natopljene 2-3 sata)

 

Za kremu:

250 g indijskih oraščića (natopljenih preko noći)

180 ml punomasnog kokosovog mlijeka

2 kašike soka limete

2 kašike rižinog ili agavinog sirupa

10 svježih listova mente

1 kivi

 

Za dekoraciju:

3 kivija

svježa menta

 

Priprema:

Izblendajte bademe što sitnije. Dodajte hurme i blendajte dok se ne oformi smjesa. Smjesu za podlogu ravnomjerno utisnite u kalup i stavite u zamrzivač. Napravite kremu na način da izblendate indijske oraščiće, kokosovo mlijeko, sok limete i rižin ili agavin sirup dok smjesa ne postane kremasta. Tri četvrtine kreme stavite na bazu i vratite u zamrzivač. Ostatak kreme ostavite u blenderu i dodajte kivi i mentu. Izblendajte dok ne dobijete smjesu kremaste teksture i zelene boje. Rasporedite ravnomjernu smjesu po kolaču i vratite u zamrzivač na dva-tri sata. Kada izvadite iz zamrzivača na vrh ravnomjerno nanesite ploške kivija i pospite listićima mente. Prije serviranja ostavite kolač na sobnoj temperaturi 20-30 minuta.

 

S jagodama

Sastojci:

Za biskvit:

200 g brašna

140 g putera

50 g šećera u prahu

10 keksa, sitno nasjeckanih

Za fil:

500 g jagoda

110 g šećera

3 listića želatina

300 g svježeg sira

2 kašike „Baileysa“

Priprema:

Pomiješajte brašno i puter, dodajte šećer u prahu i kekse te zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da odstoji 30-ak minuta. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Obložite kalup papirom za pečenje. Izvaljajte pola tijesta te time obložite dno kalupa. Drugu polovicu oblikujte u valjak te prstima uzduž kalupa oblikujte rub visine tri centimetra. Pomoću viljuške napravite nekoliko rupa po biskvitu te pecite 12-15 minuta, do zlatnožute boje. Dok se biskvit hladi, napravite fil. Očistite jagode te ih izmiksajte u pire. Zajedno sa šećerom i dvije kašike „Baileysa“ ugrijte pire od jagoda i loncu te kuhajte na laganoj vatri dok ne bude gust poput umaka. Nemojte zaboraviti miješati, kako pire ne bi zagorio.

Omekšajte želatin u posudi s hladnom vodom te ostavite pet minuta. Potom ga istisnite te postepeno umiješajte u pire od jagoda. U drugu posudu stavite svježi sir, pomiješajte dobro sa ¾ smjese od jagoda te stavite na biskvit. Zatim pomoću kašike raspodijelite preostalu smjesu od jagoda i sira po kolaču, zagladite te „prošarajte“ čačkalicom. Ostavite kolač najmanje četiri sata u frižideru.

 

Cheesecake od limete i avokada

Sastojci:

125 g mljevenih integralnih keksa

2 kašike smeđeg šećera

60 g putera

200 g krem sira

2 dl jogurta

2 dl slatkog vrhnja

100 g šećera u prahu

limeta

avokado

vanilijin šećer s aromom limuna

 

Priprema:

Usitnjene kekse pomiješajte sa šećerom i dodajte rastopljeni puter. Smjesu rasporedite u kalup koji ste premazali uljem i obložili papirom za pečenje. Utisnite i ostavite u frižideru 20-ak minuta, dok se ne stisne. Želatin namočite prema uputama na omotu s malo hladne vode i neka stoji deset minuta.

U jednoj posudi izmiješajte oguljene i pasirane kocke avokada s limetinim sokom. Sir izmiješajte sa šećerom u prahu, jogurtom i vanilijinim šećerom. Sve dobro promiješajte i sjedinite s izmiksanim avokadom. Zagrijte i rastopite želatin, te ga umiješajte u kremu. Na kraju umiješajte tučeno slatko vrhnje. Rasporedite nadjev ravnomjerno preko podloge i stavite  u frižider.

Pročitajte još