Ovo voće je još u antičkom dobu imalo svoju primjenu, a i dan-danas smatra se simbolom plodnosti, te se ubraja među najzdravije voće na svijetu. Nar, u narodu poznat još kao šipak, obiluje vitaminom C, a šaroliku primjenu ima i u gastronomiji. Donosimo nekoliko ideja za maštovita jela
Krompir salata
Sastojci:
za 4 osobe
1 kg krompira
1 mala glavica ili pola veće glavice ljubičastog luka
4 do 5 kašika izmiješanih sitno isjeckanih svježih začina
1 manji nar
1/4 kašičice sumaka/ruja
sok od 1 limuna
prema ukusu so, biber, crvena paprika, tučena ljuta paprika
75 ml maslinovog ulja ili prema ukusu
Priprema:
Krompir dobro izribajte, stavite u šerpu, dodajte malo soli i napunite vodom. Kuhajte dok se krompir ne skuha, ali pazite da ga ne prekuhate. Ocijedite od vode i ostavite da se prohladi, da biste ga mogli oguliti. Isijecite na kockice prema vašoj želji. U manju posudu isijecite luk, posolite i ostavite nekoliko minuta da odstoji te potom vrlo nježno izmiješajte da se oslobodite gorkog okusa, jer takav je luk potreban za ovu salatu. U veću zdjelu stavite isječene krompir i luk, dodajte svježe začinske biljčice, so, biber, sumak, nar, koji ste prethodno očistili, te tučenu ljutu papriku. U posebnoj zdjelici umutite limunov sok i maslinovo ulje i prelijte preko salate te vrlo pažljivo (da ne zgnječite nar) promiješajte salatu. Možete je poslužiti odmah, a najbolje je ako je dobro rashladite prije služenja. Poslužiti uz grilovano ili pečeno meso.
Pečena piletina u umaku od nara i crnog vina
Sastojci:
8 pilećih bataka ili karabataka
so i svježe mljeveni biber
1/2 kašičice mljevene ljute papričice
1/2 kašičice kineske mješavine 5 začina
6 čehna bijelog luka
2 kašike maslinovog ulja
Za posluživanje:
6 kašika sjemenki nara
kuhana riža
Priprema:
Ugrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Piletinu posušite papirnatim ubrusom i natrljaje solju, biberom i mješavinom začina. U tavi ili posudi koja može ići u rernu zagrijte maslinovo ulje i popržite piletinu i cijela čehna bijelog luka sa svih strana do zlatnosmeđe boje. Bijeli luk izvadite i ostavite za kasnije, a piletinu prekrijte aluminijskom folijom i premjestite u rernu. Pecite 30 minuta uz često zalijevanje vlastitim sokovima. Odstranite foliju i pecite još 15 minuta, dok piletina ne dobije lijepu hrskavu kožicu.
Umak od nara i crnog vina
Sastojci:
150 ml soka nara
75 ml crnog vina
1 kašika meda
2 kašike balzamičnog sirćeta
so i biber
2 grančice svježeg timijana
1 kašika hladnog putera
Postupak:
Pomiješajte sok nara, crno vino, med i balzamično sirće te stavite na srednje jaku vatru. Miješajte dok se med ne otopi. Posolite, pobiberite i dodajte timijan. Kuhajte od pet do deset minuta, odnosno dok dio tekućine ne ispari i umak ne postane lagano sirupast. Umak potom procijedite i u njega umiješajte puter te poslužite. Piletinu pospite sjemenkama nara s kuhanom rižom.
Čokoladna torta
Sastojci:
225 g putera
250 g crne čokolade
5 jaja
225 g šećera
85 g mljevenih badema
50 g brašna
Glazura:
150 ml slatke pavlake
100 g crne čokolade
1 kašika šećera u prahu
2 kašike sjemenki nara
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Pripremite kalup za pečenje prečnika 23 centimetara. Puter i čokoladu rastopite na laganoj vatri. Pomiješajte jaja i šećer. Mutite otprilike pet minuta. Dodajte čokoladu i dobro izmiješajte. Dodajte bademe, brašno i četvrtinu kašičice soli. Dobro izmiješajte i stavite u kalup za pečenje. Pecite 35 minuta. Zagrijte slatku pavlaku do ključanja potom sipajte preko šećera i čokolade. Ostavite nekoliko minuta i dobro izmiješajte. Pustite da se hladi desetak minuta. Pažljivo izvadite tortu iz kalupa za pečenje i prelijte glazurom. Stavite sjemenke nara i poslužite.
Zalogajčići s narom
Sastojci:
500 g nara
150 g crne čokolade
1 kašika morske soli
Priprema:
12 manjih korpica posuti slojem sjemenki nara. Istopljenu crnu čokoladu sipati u špric ili kesu za kolače kojom ćete prekriti prvi sloj sjemenki nara. Možete i kašičicom, ukoliko vam je lakše. Preko čokolade dodajte sljedeći sloj sjemenki nara. Zatim drugi sloj čokolade, a onda i posljednji sloj sjemenki nara. Završite prstohvatom morske soli preko svake korpice. Držite u frižideru najmanje sat prije posluživanja.
Kako skinuti bijelu koru unutar nara?
Nutritivni sastojci i beneficije koje zdravlju daje nar nisu pretjerani. Ovo ukusno voće bogato je antioksidansima, kalijem, ali i mnogim drugim vitaminima i mineralima. Iako sadrži više šećera u usporedbi s drugim plodovima, ono također ima mnogo vlakana, što može pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi.
Postoje dva načina za uklanjanje:
- Presijecite nar na pola, a stranu koju ste prerezali držite iznad zdjelice. Neobrezani dio udarajte drvenom kuhačom dok zrna ne ispadnu u zdjelicu. Ponovite s drugom polovinom nara.
- Izrežite nar oko krune i odbacite vrh. Vidjet ćete „pogled iz zraka“ na nar te kako su dijelovi podijeljeni u skupine. Izrežite između svake skupine zrna. Iznad zdjele vode, razdvojite odjeljke. Palcem nježno gurnite zrna iz kora. Zrna će pasti na dno zdjele, a vi odbacite vlakna koja plutaju na vrhu.