Hurme ili datulje imaju mnogo nutritivnih vrijednosti, zdrave su, ali i zavodljivo preukusne. Donosimo recepte kojima ćete obogatiti svoju trpezu, probati hurme na malo drugačiji način i zagarantirano obradovati nepce
Punjene hurme s pistacijama
Sastojci:
16 svježih hurmi
3/4 šolje pistacija
5 kašika šećera u prahu
1 narandžina kora
1 šolja svježeg soka od narandže
Priprema:
Sitno sameljite pistacije. Prebacite ih u posudu i pomiješajte u pastu sa šećerom u prahu, korom narandže i sokom. Oštrim nožem za rezanje izrežite hurme i uklonite koštice. Filujte hurme pastom i preoblikujte. Ukrasite zdrobljenim pistacijama.
Savjet plus:
Hurme možete pomiješati sa žitaricama za hranjivi doručak, a također ih možete narezati i poslužiti uz jogurt od vanilije.
Sočni puding
Sastojci:
Za puding:
1 3/4 šolje hurmi bez koštica
2 šolje vode
1 1/2 kašičice sode bikarbone
2 šolje univerzalnog brašna
1/2 kašičice praška za pecivo, mljevenog đumbira, soli
6 kašičica putera
1 šolja granuliranog šećera
3 jaja
Za umak:
1 3/4 štapića neslanog putera
1 1/2 šolja svijetlosmeđeg šećera
1 šolja teške kreme
1/2 kašičice vanilije
Priprema:
Napravite puding: Zagrijte rernu na 190 Celzijevih stepeni, a potom puterom i brašnom pomastite lim za pečenje. Grubo nasjeckajte hurme i u posudi od jednog i po ili dva litra dinstajte hurme u vodi, nepokrivene, pet minuta. Maknite posudu s vatre i umiješajte sodu bikarbonu. Neka smjesa odstoji 20 minuta. Dok smjesa stoji, u posudu prosijte brašno, prašak za pecivo, đumbir i so. U velikoj zdjeli izmiksajte puter i šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti. Umutite jaja, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Dodajte smjesu od hurmi i drvenom kašikom miješajte tijesto dok se dobro ne sjedini. Ulijte tijesto u tepsiju i pecite 35-40 minuta. Napravite umak dok se puding hladi. U šerpi otopite puter na umjerenoj vatri i dodajte smeđi šećer. Smjesu prokuhajte, povremeno miješajući, pa umiješajte vrhnje i vaniliju. Pirjajte umak, povremeno miješajući, dok se malo ne zgusne, otprilike pet minuta. Puding poslužite sa sladoledom i toplim umakom.
Kolač spreman za tren
Sastojci:
Za koru:
300 g sjeckanih hurmi
100 g mljevenih oraha
250 g brašna
100 g šećera
3 jaja
50 g istopljenog margarina
2 kašike vode
1 kesica praška za pecivo
Za glazuru:
8 kašika soka od limuna
200 g šećera u prahu
30 g istopljenog margarina
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom. Istopljeni margarin pomiješati s vodom, pa postepeno dodavati jajima. Sve to dobro umutiti.
Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo, zatim hurme i orahe. Smjesu dobro promiješati da se sjedini, te istresti u pleh na koji ste stavili papir za pečenje, može i tepsija, ili kalup koji Vam odgovara. Peći na 180 Celzijevih stepeni.
Šećer u prahu umutiti s istopljenim margarinom i sokom od limuna, dobro promiješati. Ohlađen kolač preliti glazurom. Prijatno.
Savjet: Ostaviti da se glazura stegne pa tek onda rezati kolač.
Kuglice s hurmama i lješnjacima
Sastojci:
20 hurmi
100 g lješnjaka
50 g tahini paste
Priprema:
Lješnjak tostirati, a zatim oguliti. Iz hurmi izvaditi koštice. U multipraktik dodati sve sastojke, miješati 1-2 minuta. Smjesu podijeliti na 10 jednakih dijelova, a zatim oblikovati kuglice.