Ljeti volimo spremati laganije obroke, stoga donosimo lepršave recepte koji će probuditi vašu želju da na svojim stolovima servirate nešto drugačije
Losos s tikvicama i kruškama
Sastojci:
800 g lososa
250 g tikvica
250 g krušaka
40 g putera
60 ml bijelog vina
1 kašičica sjeckanog peršuna
sol i biber
Priprema:
Tikvice operite, odstranite im krajeve, te ih po dužini narežite na četiri dijela od kojih svaki treba biti dužine dva centimetra. U lonac s vrelom posoljenom vodom stavite pripremljene tikvice i kuhajte ih 5-6 minuta. Za to vrijeme u tavi rastopite polovicu putera, dodajte losos narezan na kocke veličine zalogaja, pržite ih okrećući sa svake strane po 2-3 minute. Na pola prženja kockice lososa gurnite na jednu polovicu tave, a na drugu polovicu stavite kruške narezane na kockice i pržite dalje. Pržene sastojke izvadite na tanjire na kojima ćete poslužiti jelo tako da prvo stavite kockice prženih krušaka, a preko njih one od lososa.
U tavu na masnoću od prženja ulijte bijelo vino, te ostavite da malo reducira. Zatim umiješajte preostali puter, dodajte ocijeđene tikvice, sjeckani peršun, začinite solju i biberom, te ih na jakoj vatri kratko pirjajte nježno okrećući po prilici jednu minutu. Gotove tikvice stavite u tanjire preko lososa s voćem, sve zajedno posipajte sjeckanim peršunom i poslužite.
Salata od limete i kvinoje
Sastojci:
170 g crvenog graha iz konzerve
100 g kvinoje
280 ml povrtnog temeljca
1 svježa žuta paprika
1 glavica ljubičastog luka
3 glavice mladog luka
3 kašike vinskog sirćeta
2 kašike sojinog umaka
1 limeta
1 kašika umaka od čili papričica
1 kašika grubo sjeckanog peršuna
maslinovo ulje
so i biber
Priprema:
U lončić s vrelom supom dodajte kvinoju, promiješajte, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta, a potom lončić maknite s vatre i ostavite da odstoji poklopljen još pet minuta. Za to vrijeme ljubičasti luk i papriku narežite na kockice, mladi luk nasjeckajte, a limetin sok iscijedite. Kvinoju rasporedite po dnu široke posude i ostavite da se hladi, a za to vrijeme u zdjelu ulijte malo maslinovog ulja, polovicu limetinog soka, sojin umak, vinsko sirće, dodajte umak od ljutih papričica, začinite sa solju i biberom te pjenjačom napravite dressing. Zatim u zdjelu s dressingom dodajte ocijeđeni grah iz konzerve, narezanu papriku i ljubičasti luk, sjeckani mladi luk, ohlađenu kvinoju i nježno izmiješajte sastojke. Gotovu salatu rasporedite na tanjire, posipajte je sjeckanim peršunom i poslužite.
Tjestenina u umaku od paradajza s kozicama
Sastojci:
300 g kozica (gambera)
1 velika limenka pelata
svežanj svježeg bosiljka
prstohvat origana
1 luk
2 čehna bijelog luka
1 kašika šećera
so, biber
Priprema:
Ako su kozice zamznute, prije upotrebe ih odmrznuti. U većoj dubljoj tavi, po mogućnosti u woku, pržite kozice na malo maslinovog ulja. Kozice su osjetljive i ne treba im duga termička obrada. Pržite ih uz miješanje nekoliko minuta. Izvadite ih šupljom kašikom na stranu, a tekućinu koju su pustile izlijte u posudicu. U isti taj wok dolijte još malo maslinovog ulja pa na njemu ispržite sitno sjeckan luk. Dodajte bijeli luk izrezan na tanke trakice, dodajte pelate, posolite i pobiberite pa uz miješanje krčkajte 10-ak minuta. Pelate možete prethodno nasjeckati, a možete ih tokom miješanja usitniti kuhačom. Dodajte i šećer koji će neutralizirati kiselost iz paradajza. Tada u umak vratite kozice, promiješate, dodajte sitno sjeckan svježi bosiljak i origano, popravite okus ako treba solju i biberom. Prokuhajte sve zajedno još 10 minuta pa poslužite uz kuhanu tjesteninu.
Sorbet od jagoda
Na lokalnim tržnicama već možete pronaći jagode čiji vas miris poziva na pravljenje deserta gdje će baš one biti glavne zvijezde. Sorbet od jagoda prirodno je zaslađen medom, bez dodanog šećera. Teksturom podsjeća na sladoled tako da će ga i oni najmlađi obožavati. Prizivamo ljeto ovim osvježavajućim sorbetom od jagoda.
Sastojci:
500 g jagoda (očišćenih od peteljki)
50 ml limunovog soka
100 ml meda
Otopljena tamna čokolada po želji
Priprema:
Sve sastojke usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. Smjesu istresite u vrećicu za zamrzivač, zatvorite i stavite u zamrzivač na jedan sat. Nakon toga sorbet prebacite iz vrećice u posudu s poklopcem i vratite u frižider na još jedan sat. Poslužite u posudici za sladoled u obliku kugle i prelijte otopljenom tamnom čokoladom.