Maja Munda godinama je vodila kulinarsku emisiju “Stol za 4”, a uz snimanje i druženje s kuharima i kuharicama prikupljala je i naučila brojne recepte.
Sada kada je majka dvoje djece, Maka i Lane, odlično joj služi kulinarsko iskustvo, te svojim mališanima redovno priprema ukusna jela.
Kako nam Maja otkriva, njena djeca nisu izbirljiva i jedu većinom sve što im servira, te nam je otkrila nekoliko recepata koje im sprema, a oni ih smažu u trenu. Ovi recepti također mogu biti inspiracija i vama.
Zdravi doručak
Sastojci :
Avokado
Jabuka
Banana
Maline
Zobene pahuljice
Viljuškom izgnječiti avokado i bananu, zobene pahuljice potopiti u toploj vodi nekoliko minuta, odstraniti višak vode. Jabuku izrendati, sve navedeno izmiješati i dodati maline.
Zdravi doručak 2
Sastojci :
Jaja
Avokado
Matovilac
Cvekla
Tost ili kreker od riže
Na krišku tosta ili krekera od riže staviti kriškice avokada i prethodno pečene cvekle ( tanko narezano), jaje na oko i na kraju matovilac, začiniti sa malo soli i bučinim uljem.
Slastica: puding od rogača i banane
Sastojci:
2 banane
1-2 supene kašike rogača u prahu
1 supena kašika kokosovog ulja
2 supene kašike soka od narandže
1 supena kašika mljevenih orašastih plodova
U blenderu izmiksati, ohladiti i poslužiti.
IDEJE ZA RUČAK
Polpete od lososa sa zobenim pahuljicama
Sastojci:
400g filea lososa bez koze
2 jaja
2 kašike maslinovog ulja
50 gr zobenih pahuljica
100gr mladog sira
Malo soli
Peršin
File lososa izrezati na sitne kockice i pomiješati sa sirom i jajima. Prethodno namočene pahuljice dodati smjesi i dobro sjediniti sa začinima. Oblikovati i peći na zagrijanoj tavi. Prilog kuhani krompir sa blitvom.
Lazanje sa povrćem i mesom
Sastojci:
Mljeveno meso
Paradajz sos
Crveni i bijeli luk
Mrkva
Pečene paprike
Kukuruz
Grašak
Vrhnje ili besamel
Kore za lazanje
Dinstati sitno sjecksni crveni i bijeli luk, dodati sitno rendanu mrkvu, pa na kraju meso. Pustiti nekoliko minuta da se dinsta uz postepeno dodavanje vode i kada meso omekša dodati paradajz sos i začine.
Skuhati grašak, kukuruz i oguliti pečene paprike.
U vatrostalnu posudu redati kore za lazanje ( bez kuhanja) potom meso, paprike, grašak i kukuruz, preliti s malo vrhnja i ponoviti postupak.
Na kraju završiti s korama koje prelijemo vrhnjem i pred kraj pečenja po želji staviti sir.