Ovog ljeta nemojte ni pomišljati na znojenje ispred štednjaka kad se najave prvi gosti. Ovaj cheesecake u čaši, s neočekivanim okusom pistacija jednostavan je za izradu, a oduševit će i najzahtjevnije goste!
Cheesecake u čaši
Cheesecake u čaši pravi je ljetni desert – ukusan i glamurozan.
Ovaj cheesecake u čaši lako može pripremiti svaki početnik, a moramo naglasiti da najbolje izgleda poslužen u visokim čašama. Kad je ukrašavanje u pitanju sve je dozvoljeno – od orašastih plodova, naribane čokolade ili keksića, pa sve do jestivog cvijeća.
Kako glasi recept za cheesecake u čaši, s okusom pistacija?
Sastojci za 4 porcije:
150 g Petit ili Plazma keksa
40 g otopljenog maslaca
250 g hladnog mascarponea
175 g hladnog krem sira po želji
100 g hladnog slatkog vrhnja
2 kašike kreme od pistacija
Gornji sloj:
kupljeni namaz od pistacija
Priprema:
Za kremu: Sve sastojke za cheesecake stavite u zdjelu za miješanje i umutite u čvrsti snijeg (nije vam potreban dodatni šećer). Kekse sitno izdrobite i pomiješati s otopljenim maslacem. Napunite čaše otprilike do 1/3 smjesom od keksa i lagano pritisnite kašikom na dno čaše. Preko toga prelijte kremu i poravnajte. Namaz od pistacija malo zagrijte i prelijte preko svega. Ukrasite po želji. Ohladite najmanje 1 sat u frižideru (ne zamrzivaču) i poslužite!
Uživajte!