Ideja za nedjeljni ručak: Musaka od mesa i krompira

Piše: I. H.

Musaka je mnogima omiljeno jelo, poznato već decenijama. Iako se, obično, pravi od krompira i mesa, može se meso zamijeniti povrćem kao što su tikvice ili patlidžani i tada je odličan izbor za vegetarijance.

Za četiri osobe potrebno je:

1 kg krompira

500 g mljevenog mesa

1/2 glavice crvenog luka

Biber, so, malo vode i 6 kašika maslinovog ulja

4 komada jaja

1 šolja mlijeka

1 kašika brašna

Priprema

Krompir oguliti i narezati na kriške, dodati ulje i do te promiješati.

U drugoj posudi pomiješajte mljeveno meso sa kašikom bibera, soli i sitno sjeckanim lukom. Dodati ulje i malo vode.

A u posebnu posudu umutiti jaja, šašu mlijeka i kašiku brašna te sve dobro umutiti najbolje mikserom.

Vatrostalnu posudu 35×25 podmazati margarinom ili maslinovim uljem, te redati red krompira red mesa. Na kraju preliti umućenu smjesu od jaja. Dobro dođe i nekoliko listića putera na vrhu.

Musaku peći 40-tak minuta na 225°C.

Uživajte!

 

Pročitajte još