533
Keks torta sa bananama i čokoladom prava je ljetna poslastica. Obzirom da su jako visoke temperature vani, nikom se ne da sate provesti u kuhinji pred uključenim štednjakom. Ova torta se ne peče, pa je baš radi toga idealna za ovakve dane, a usput, jako je lagana za napraviti, tako da je i oni manje iskusni u kuhinji mogu praviti.
Priprema: 30 min.
Mirovanje: 120 min.
Sastojci:
* 210 g piškota
* 300 g mljevenog keksa
* 350 ml kisele pavlake
* 200 ml slatke pavlake
* 100 g šećera u prahu
* 2 zrele banane
* 150 ml mlijeka
Za čokoladni preljev:
* 200 g čokolade
* 200 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
* 150 ml slatke pavlake
* 6 čokoladnih kuglica
Priprema:
- Za pripremu fila mljeveni keks sjediniti sa šećerom u prahu i kiselom pavlakom, pa dobro izmiješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.
- Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, pa kašikom umiješati u smjesu od keksa.
- Banane oguliti i izmiksati u finu kašu te i njih dodati u fil.
- Posebno pripremiti čokoladni preljev. Slatku pavlaku zagrijati do ključanja, pa u nju dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne rastopi. Ostaviti da se prohladi.
- Pravougaoni kalup obložiti prianjajućom folijom, te po dnu rasporediti piškote prethodno natopljene mlijekom. Preko piškota sipati rastopljenu čokoladu, a zatim rasporediti polovinu fila od keksa. Postupak filovanja ponoviti još jednom i završiti s piškotama.
- Tortu ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i stegne. Potom je izvrnuti na tacnu za posluženje i dekorisati umućenom slatkom pavlakom i čokoladnim kuglicama. Uživajte!