Ljetni desert: Keks torta sa bananama i čokoladom

Piše: I. H.

Keks torta sa bananama i čokoladom prava je ljetna poslastica. Obzirom da su jako visoke temperature vani, nikom se ne da sate provesti u kuhinji pred uključenim štednjakom. Ova torta se ne peče, pa je baš radi toga idealna za ovakve dane, a usput, jako je lagana za napraviti, tako da je i oni manje iskusni u kuhinji mogu praviti.

 

Priprema: 30 min.

Mirovanje: 120 min.

 

Sastojci:

* 210 g piškota

* 300 g mljevenog keksa

* 350 ml kisele pavlake

* 200 ml slatke pavlake

* 100 g šećera u prahu

* 2 zrele banane

* 150 ml mlijeka

 

 

Za čokoladni preljev:

* 200 g čokolade

* 200 ml slatke pavlake

 

Za dekoraciju:

* 150 ml slatke pavlake

* 6 čokoladnih kuglica

 

Priprema:

  1. Za pripremu fila mljeveni keks sjediniti sa šećerom u prahu i kiselom pavlakom, pa dobro izmiješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.

 

  1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, pa kašikom umiješati u smjesu od keksa.

 

  1. Banane oguliti i izmiksati u finu kašu te i njih dodati u fil.

 

  1. Posebno pripremiti čokoladni preljev. Slatku pavlaku zagrijati do ključanja, pa u nju dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne rastopi. Ostaviti da se prohladi.

 

  1. Pravougaoni kalup obložiti prianjajućom folijom, te po dnu rasporediti piškote prethodno natopljene mlijekom. Preko piškota sipati rastopljenu čokoladu, a zatim rasporediti polovinu fila od keksa. Postupak filovanja ponoviti još jednom i završiti s piškotama.

 

  1. Tortu ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i stegne. Potom je izvrnuti na tacnu za posluženje i dekorisati umućenom slatkom pavlakom i čokoladnim kuglicama. Uživajte!

Pročitajte još