Napravite savršeno pečene i hrskave krompiriće: Evo kako

Piše: L. K. P.

Nema ništa bolje od savršeno pečenog, hrskavog i hrskavog pečenog krompira. Za mnoge je to najbolji dio ručka, ali kako možete jamčiti savršeno pečene krompir svaki put? Kuharica Mary Berry ima odgovor. Otkrila je svoj recept za zlatne krompire.

– Volim krompire narezane na relativno sitne komade. Stavim ih kuhati u slanu vodu, oko osam ili deset minuta, zatim iscijedim vodu. Umiješam ih u griz ili brašno te stavim peći s malo ulja – rekla je Mary.

Trebat će vam 1 kg krompira narezanog na komadiće, 60 grama griza, četiri kašike masti ili suncokretovog ulja i so po želji. Počnite tako da prethodno zagrijete pećnicu na 220°C za pećnicu s ventilatorom ili na 200 °C za plinsku pećnicu. Krompir stavite u lonac s hladnom posoljenom vodom i kuhajte dok rubovi ne omekšaju.

Zatim ocijedite krompire u cjedilu dok se ne osuše, stavite ih natrag u lonac i protresite kako bi rubovi postali grubi (dodavanje poklopca će to olakšati). Dodajte griz i ponovno ih protresite po loncu dok ih potpuno ne prekrije.

Zagrijte lim za pečenje, a zatim dodajte masnoću i pecite pet minuta bez krompira. Zatim dodajte krompir. Na kraju stavite majčinu dušicu u lim za pečenje pored krompira i stavite u pećnicu da se peku oko 45 do 55 minuta. Obavezno ih provjerite na pola pečenja kako biste ih okrenuli. I to je to.

Pročitajte još