Recept za namaz od kestena koji nestaje iz teglice munjevitom brzinom: Bolji od čokoladnog

Piše: L. K. P.

Iza naziva “crème de marrons” krije se tradicionalan francuski namaz od kestena, koji jednostavno morate isprobati ako ste ljubitelj ovog ukusnog jesenskog ploda. Možete njime puniti palačinke, klasično ga namazati na šnitu hljeba, koristiti kao nadjev za kolače ili jednostavno uroniti žlicom u staklenku i jesti ga samog.

 

Sastojci:

1 kg neoljuštenih kestena

250 ml vode

250 g šećera

1 čajna kašikica ekstrakta od vanilije

prstohvat soli

Priprema:

Prvo ispecite kestene po ovom receptu, a zatim ih ogulite.

Prebacite ih u posudu, prelijte s 2-3 prsta vode, pustite da zakipe i kuhajte 15-tak minuta na laganoj vatri povremeno miješajući. U drugoj posudi pomiješajte šećer i vodu te kuhajte na laganoj vatri dok se šećer u potpunosti ne otopi.

Kestene ocijedite, stavite u blender, dodajte četvrtinu šećernog sirupa i izblendajte. Možete koristiti i štapni mikser. Sada dobiveni pire prebacite u zdjelu s ostatkom šećernog sirupa, dodajte sol i ekstrakt vanilije te kuhajte nekoliko minuta uz miješanje, sve dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, pustite da se ohladi, spremite u staklenku i držite u hladnjaku.

Pročitajte još