U današnje vrijeme sve su popularniji recepti bez glutena. Neki su na bezglutensku prehranu prešli zbog zdravstvenih problema, a neki je biraju iz nekog drugog razloga. Kako god bilo, i jednima i drugima težnja je da upotrebljavaju donekle prirodne sastojke umjesto gotovih industrijskih mješavina brašna.
U nastvaku pročitajte recept za fantastičan hljeb. Idealan je i za sendviče i kao dodatak jelima, a može se jesti i sam. Može se jesti i nekoliko dana, a kad se počne sušiti, toster pomaže da mu produžite trajanje za još koji dan.
Sastojci:
120 g zobenog brašna
120 g heljdinog brašna
100 g kukuruznog škroba
15 g psyllium ljuskica
pola kašikice xantan gume
sjemenke lana
8 – 10 g soli
malo šećera
paketić i po suhog kvasca
voda po potrebi
Priprema:
Psyllium ljuskice namočiti u vodi da se dobije gel. Upijaju puno vode, zato treba dodavati vode da ne bude „tvrdo kao beton”, već da bude mekano poput pudinga.
Promiješati sve ostale sastojke (sjemenke lana malo samljeti) pa u to staviti pripremljen psyllium gel i dodavati vode toliko da se može rukom umijesiti tijesto, a da se malo lijepi za ruke, no da se može oblikovati.
Oblikovati u željeni oblik, pustiti u pobrašnjenoj posudi pokrivenoj krpom da se diže barem pola sata. Pobrašniti zobenim ili heljdinim brašnom.
Po želji zarezati hljeb na nekoliko mjesta i peći na 250 °C stepeni 15 minuta i onda još 30 do 40 minuta na 200 °C, ovisno o veličini hljeba.
Vrući, tek pečeni, hljeb zamotati u krpu i staviti na rešetku da se ohladi.