Recept za višenamjenski bezglutenski hljeb koji oduševljava sva nepca

Piše: L. K. P.

U današnje vrijeme sve su popularniji recepti bez glutena. Neki su na bezglutensku prehranu prešli zbog zdravstvenih problema, a neki je biraju iz nekog drugog razloga. Kako god bilo, i jednima i drugima težnja je da upotrebljavaju donekle prirodne sastojke umjesto gotovih industrijskih mješavina brašna.

U nastvaku pročitajte recept za fantastičan hljeb. Idealan je i za sendviče i kao dodatak jelima, a može se jesti i sam. Može se jesti i nekoliko dana, a kad se počne sušiti, toster pomaže da mu produžite  trajanje za još koji dan.

 

Sastojci:

 

120 g zobenog brašna

120 g heljdinog brašna

100 g kukuruznog škroba

15 g psyllium ljuskica

pola kašikice xantan gume

sjemenke lana

8 – 10 g soli

malo šećera

paketić i po suhog kvasca

voda po potrebi

Priprema:

 

Psyllium ljuskice namočiti u vodi da se dobije gel. Upijaju puno vode, zato treba dodavati vode da ne bude „tvrdo kao beton”, već da bude mekano poput pudinga.

Promiješati sve ostale sastojke (sjemenke lana malo samljeti) pa u to staviti pripremljen psyllium gel i dodavati vode toliko da se može rukom umijesiti tijesto, a da se malo lijepi za ruke, no da se može oblikovati.

Oblikovati u željeni oblik, pustiti u pobrašnjenoj posudi pokrivenoj krpom da se diže barem pola sata. Pobrašniti zobenim ili heljdinim brašnom.

Po želji zarezati hljeb na nekoliko mjesta i peći na 250 °C stepeni 15 minuta i onda još 30 do 40 minuta na 200 °C, ovisno o veličini hljeba.

Vrući, tek pečeni, hljeb zamotati u krpu i staviti na rešetku da se ohladi.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti