Mekane ćufte u ukusnom umaku: Omiljeno jelo malih i velikih

Piše: L. K. P.

Sočne mesne kuglice u umaku jedno su od omiljenih jela na ovim prostorima. Savršeno se slažu s pire krompirom, ali možete ih poslužiti i sa tjesteninom ili rižom.

Ako smo u žurbi, ukusni ručak možemo pripremiti već za pola sata. Predstavljamo recept za mesne kuglice odnosno ćufte u umaku, a koje će razveseliti sve – pa i najmanje članove porodice.

 

Sastojci za 4 osobe

1 manja glavica luka

2 češnja bijelog luka

500 grama mljevenog mesa

2 kriške tosta

mlijeko

1 jaje

so i mljeveni biber

nekoliko kašika oštrog brašna

ulje

1 kašika maslaca

1 kašikica senfa

4 dl temeljca (može i 1 kocka otopljena u 4 dl vruće vode)

1 dl slatkog vrhnja

Postupak korak po korak

Luk i bijeli luk sitno nasjeckajte. U većoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, sitno nasjeckani luk i bijeli luk, natopljene i ocijeđene kriške tosta (prethodno namočene u mlijeko), jaje, so i biber. Sve dobro izmiješajte da se sastojci sjedine.

Od pripremljene smjese oblikujte kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljajte u brašno.

Na tavi zagrijte malo ulja i kašiku maslaca. Dodajte mesne kuglice i kratko ih pržite sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

U istu tavu dodajte kašikicu senfa i malo pržite, zatim dodajte temeljac za supu (ili vodu s kockom za supu) i pustite da zavrije. Smanjite vatru i dodajte mesne kuglice u umak. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta.

Pred kraj kuhanja dodajte slatko vrhnje, promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta dok se umak ne zgusne.

Poslužite ih vruće s prilogom po izboru, kao što je pire krompir, tjestenina ili kuhano povrće.

Ovaj recept je brz i jednostavan način da pripremite ukusan i zasitan obrok koji će se svidjeti cijeloj vašoj porodici.

Pročitajte još