Sočne mesne kuglice u umaku jedno su od omiljenih jela na ovim prostorima. Savršeno se slažu s pire krompirom, ali možete ih poslužiti i sa tjesteninom ili rižom.
Ako smo u žurbi, ukusni ručak možemo pripremiti već za pola sata. Predstavljamo recept za mesne kuglice odnosno ćufte u umaku, a koje će razveseliti sve – pa i najmanje članove porodice.
Sastojci za 4 osobe
1 manja glavica luka
2 češnja bijelog luka
500 grama mljevenog mesa
2 kriške tosta
mlijeko
1 jaje
so i mljeveni biber
nekoliko kašika oštrog brašna
ulje
1 kašika maslaca
1 kašikica senfa
4 dl temeljca (može i 1 kocka otopljena u 4 dl vruće vode)
1 dl slatkog vrhnja
Postupak korak po korak
Luk i bijeli luk sitno nasjeckajte. U većoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, sitno nasjeckani luk i bijeli luk, natopljene i ocijeđene kriške tosta (prethodno namočene u mlijeko), jaje, so i biber. Sve dobro izmiješajte da se sastojci sjedine.
Od pripremljene smjese oblikujte kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljajte u brašno.
Na tavi zagrijte malo ulja i kašiku maslaca. Dodajte mesne kuglice i kratko ih pržite sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
U istu tavu dodajte kašikicu senfa i malo pržite, zatim dodajte temeljac za supu (ili vodu s kockom za supu) i pustite da zavrije. Smanjite vatru i dodajte mesne kuglice u umak. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta.
Pred kraj kuhanja dodajte slatko vrhnje, promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta dok se umak ne zgusne.
Poslužite ih vruće s prilogom po izboru, kao što je pire krompir, tjestenina ili kuhano povrće.
Ovaj recept je brz i jednostavan način da pripremite ukusan i zasitan obrok koji će se svidjeti cijeloj vašoj porodici.