Pita od jabuka Michelle Obame: Zvuči neobično, ali ova pita zaista se peče tri sata i isplati se sačekati

Piše: L. K. P.

Jabuke su trenutno najjeftinije voće, a i tako su slasne da im je nemoguće odoljeti. Volimo sve slastice s jabukama – štrudle, pite, fritule, tarte Tatin, brze kolače, kolače s „nevidljivim“ jabukama…

A novi hit nam je definitivno slasna cobbler pita od jabuka kako je priprema bivša prva dama Amerike Michelle Obama.

Pita od jabuka peče se čak 3 sata!

– Ovaj cobbler pripremam već jako dugo, a sastojke sada već mjerim napamet. Količinu određenih sastojaka, poput šećera, moguće je i prilagoditi jer netko voli slađe, neko manje slatke deserte. No navedene količine daju baš onakvu pitu kakvu voli moja porodica.

Da, zvuči neobično, no ova pita zaista se peče 3 sata – na taj način tijesto postane pahuljasto, baš kako ga voli Barack, poručuje Michelle.

Sastojci:

8 jabuka granny smith – oguljenih i narezanih na kriške

1 i ½ do 2 šoljice smeđeg šećera (1 šalica = 250 ml)

1 i ½ kašikica cimeta

1 kašikica naribanog muškatnog oraščića

½ kašikice soli

¼ šoljice oštrog brašna

gotovo prhko tijesto za pitu

125 g maslaca

Postupak:

 

Pripremi tijesto za pitu prema ovom receptu i ostavi ga u frižideru preko noći. (kod nas na žalost još ne postoji opcija kupnje gotovog prhkog tijesta koje se koristi u ovom receptu)

Sastojke za nadjev izmiješaj u zdjeli i stavi u frižider preko noći da se svi okusi prožmu.

Rernu zagrij na 160 stepeni. Namasti veliki kalup maslacem.

Razvaljaj tijesto za pitu na što tanje. S pola količine tijesta obloži dno i stranice kalupa te ga izbodi vilicom na nekoliko mjesta. Nadjev od jabuka zajedno s tekućinom s dna posude ulij u tijesto. Na vrh stavi 100 g maslaca u komadićima. Ostatkom tijesta prekrij nadjev i pusti da tijesto ležerno viri preko ruba kalupa.

Rubove tijesta pritisni na rub kalupa. Rastopi ostatak maslaca i time premaži tijesto na vrhu pite.

Ubaci pitu u pećnicu i odmah smanji temperaturu na 150 stupnjeva. Peci oko 3 sata. U to vrijeme stigneš svašta obaviti, a pitu prvi put trebaš provjeriti nakon 2 do 2 i pol sata kako ne bi zagorjela.

Pročitajte još