Musaka je jedno od omiljenijih tradicionalnih jela svih generacija. Domaćice je naročito vole, jer uglavnom sve sastojke već imaju pri ruci. Inače se musaka sastoji od nekoliko slojeva krompira i mljevenog mesa koji su povezani ukusnim bešamelom, zapečenim do zlatno smeđe boje.
No, ova musaka je malo drukčija jer se umjesto bešamela može koristiti preljev s jogurtom, a krompire mogu zamijeniti tikvice. Jelo je jako ukusno, sigurni smo se da će se i vama svidjeti i da će se ljeti često naći na vašem stolu.
Sastojci:
2 kašike ulja
1 veći luk
500 grama mljevenog mesa
2 češnja bijelog luka
1 kašikice sušenog origana
2 kašike sosa od paradajza
1 konzerva sjeckanog paradajza
1 veći lovorov list
1 šaka krušnih mrvica
5 većih tikvica
250 grama grčkog jogurta
2 srednja jaja
200 grama mozzarelle
Priprema:
- Zagrij dvije kašike ulja u tavi i dodaj sitno nasjeckani luk. Pirjaj dok ne postane proziran. Dodaj mljeveno meso i opet pirjaj dok ne bude ravnomjerno smeđe.
- Dodaj nasjeckani bijeli luk, sušeni origano, sos od paradajza, sjeckani paradajz iz konzerve i lovorov list. Začini solju i biberom. Kuhaj na laganoj vatri 15-20 minuta dok se umak ne zgusne.
- Dok se umak kuha, operi tikvice i nareži ih na tanke kriške. Zagrij malo maslinovog ulja u drugoj tavi i kratko ih prži s obje strane dok ne omekšaju. Posoli i pobiberi po ukusu.
- U zasebnoj posudi pomiješaj grčki jogurt s jajima, soli i biberom.
- U vatrostalnu posudu složi sloj prženih tikvica, zatim sloj mesa s umakom. Ponavljaj dok ne potrošiš sve sastojke, završavajući slojem tikvica. Prelij sve s jogurtovim preljevom i pospi s krušnim mrvicama. Na vrh ravnomjerno rasporedi naribanu mozzarellu.
- Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta dok musaka ne postane zlatno smeđa. Prije posluživanja ostavi da se malo ohladi kako bi se slojevi stisnuli. Prijatno!