Ukusne i hranjive čokoladne granola pločice savršene su za doručak, međuobrok ili desert. Inspirirane okusima klasičnih zobenih keksića s komadićima čokolade, ove pločice će zadovoljiti sve sladokusce i istovremeno ih opskrbiti zdravim sastojcima.
Savršene su za cijelu porodicu, uključujući i najmlađe, a prave se brzo i lako. Donosimo vam recept.
Sastojci:
3 šoljice zobi
1 šoljica rižinih pahuljica
1 šoljica komadića čokolade (možete koristiti tamnu ili mliječnu čokoladu)
1 šoljica pekan oraha, tostiranih i nasjeckanih
¼ kašičice soli
⅔ šaoljce sirupa od smeđe riže (za savršeno vezivanje)
½ šoljice tahinija
1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte rernu na 165 Celzijusovih stepeni. Obložite tepsiju papirom za pečenje, ostavljajući rubove papira da vise sa strane radi lakšeg vađenja pločica. Premažite papir uljem.
U velikoj zdjeli pomiješajte zob, hrskave pahuljice od smeđe riže, komadiće čokolade, nasjeckane pekan orahe i sol.
U mikrovalnoj rerni (30 sekundi) ili na šporetu (1 minutu) zagrijte sirup od smeđe riže, tahini i ekstrakt vanilije.
Dodajte mokru smjesu suhim sastojcima i miješajte dok se sve dobro ne poveže. Smjesu prebacite u pripremljenu tepsiju i čvrsto utisnite lopaticom, poravnavajući površinu.
Za mekane pločice pecite 20-25 minuta, dok rubovi lagano ne počnu dobivati boju, a sredina ostane mekana. Za hrskavije pločice pecite 30-35 minuta, dok rubovi ne postanu zlatni, a sredina malo čvršća.
Ostavite pločice da se hlade 10 minuta, a zatim, koristeći papir za pečenje, izvadite iz tepsije i stavite na dasku za rezanje. Narežite ih dok su još tople, ali ih nemojte odmah odvajati. Prije nego što ih razdvojite, pustite ih da se potpuno ohlade.