Savršen i zdrav doručak: Domaće granola pločice

Piše: I. P.

Ukusne i hranjive čokoladne granola pločice savršene su za doručak, međuobrok ili desert. Inspirirane okusima klasičnih zobenih keksića s komadićima čokolade, ove pločice će zadovoljiti sve sladokusce i istovremeno ih opskrbiti zdravim sastojcima.

Savršene su za cijelu porodicu, uključujući i najmlađe, a prave se brzo i lako. Donosimo vam recept.

Sastojci:

3 šoljice zobi

1 šoljica rižinih pahuljica

1 šoljica komadića čokolade (možete koristiti tamnu ili mliječnu čokoladu)

1 šoljica pekan oraha, tostiranih i nasjeckanih

¼ kašičice soli

⅔ šaoljce sirupa od smeđe riže (za savršeno vezivanje)

½ šoljice tahinija

1 kašičica ekstrakta vanilije

Priprema:

Zagrijte rernu na 165 Celzijusovih stepeni. Obložite tepsiju papirom za pečenje, ostavljajući rubove papira da vise sa strane radi lakšeg vađenja pločica. Premažite papir uljem.

U velikoj zdjeli pomiješajte zob, hrskave pahuljice od smeđe riže, komadiće čokolade, nasjeckane pekan orahe i sol.

U mikrovalnoj rerni (30 sekundi) ili na šporetu (1 minutu) zagrijte sirup od smeđe riže, tahini i ekstrakt vanilije.

Dodajte mokru smjesu suhim sastojcima i miješajte dok se sve dobro ne poveže. Smjesu prebacite u pripremljenu tepsiju i čvrsto utisnite lopaticom, poravnavajući površinu.

Za mekane pločice pecite 20-25 minuta, dok rubovi lagano ne počnu dobivati boju, a sredina ostane mekana. Za hrskavije pločice pecite 30-35 minuta, dok rubovi ne postanu zlatni, a sredina malo čvršća.

Ostavite pločice da se hlade 10 minuta, a zatim, koristeći papir za pečenje, izvadite iz tepsije i stavite na dasku za rezanje. Narežite ih dok su još tople, ali ih nemojte odmah odvajati. Prije nego što ih razdvojite, pustite ih da se potpuno ohlade.

Pročitajte još