Omiljeni kolač na poseban način: Tri leće s pistacijama

Piše: A. P.

Foto: Monika Grabkowska

Spoj tradicije i inovacije dovodi do najboljih rezultata, pa je takav slučaj i sa ovim posebnim receptom.

Tri leće su omiljeni desert mnogima, a ova verzija sa pistacijama će vas oduševiti. Kolač zadržava svoju sočnu, mekanu i prepoznatljivu teksturu, alipistacije mu dodaju potpuno novi ukus.

Sastojci

  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • vanilin šećer
  • 150 g brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 500 ml slatke pavlake
  • 800 ml mlijeka + 6 kašičica  šećera
  • kašičica kreme od pistacija + kašičica slatke pavlake
  • 90 g usitnjenih pistacija

Priprema

Odvojite bjelance od žumanceta. Šest bjelanaca umutite u čvrsti snijeg, dodajte 150 g šećera i vanilin šećer pa mutite sve dok se šećer ne otopi. Dodjite jedno po jedno žumance, mutite najmanjom brzinom. Pomiješajte 150 g brašna i pola vrećice praška za pecivo, pa polako dodajte u smjesu s jajima, smjesa mora biti prozračna.

Izlijte u kalup dimenzija 20 x 30 cm, pa pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni.

Biskvit prohladite pa izvadite iz pleha. U pleh sipajte 500 ml slatke pavlake, vratite koru u pleh, pa na to stavite pavlaku i zalijte s 800 ml mlijeka koje ste pomiješali sa šest kašičica šećera. Krem od pistacija razmutite s malo mlijeka, pa premažite preko natopljenog biskvita. Ukrasite s komadićima pistacija i uživajte!

Pročitajte još