Spoj tradicije i inovacije dovodi do najboljih rezultata, pa je takav slučaj i sa ovim posebnim receptom.
Tri leće su omiljeni desert mnogima, a ova verzija sa pistacijama će vas oduševiti. Kolač zadržava svoju sočnu, mekanu i prepoznatljivu teksturu, alipistacije mu dodaju potpuno novi ukus.
Sastojci
- 6 jaja
- 150 g šećera
- vanilin šećer
- 150 g brašna
- pola vrećice praška za pecivo
- 500 ml slatke pavlake
- 800 ml mlijeka + 6 kašičica šećera
- kašičica kreme od pistacija + kašičica slatke pavlake
- 90 g usitnjenih pistacija
Priprema
Odvojite bjelance od žumanceta. Šest bjelanaca umutite u čvrsti snijeg, dodajte 150 g šećera i vanilin šećer pa mutite sve dok se šećer ne otopi. Dodjite jedno po jedno žumance, mutite najmanjom brzinom. Pomiješajte 150 g brašna i pola vrećice praška za pecivo, pa polako dodajte u smjesu s jajima, smjesa mora biti prozračna.
Izlijte u kalup dimenzija 20 x 30 cm, pa pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni.
Biskvit prohladite pa izvadite iz pleha. U pleh sipajte 500 ml slatke pavlake, vratite koru u pleh, pa na to stavite pavlaku i zalijte s 800 ml mlijeka koje ste pomiješali sa šest kašičica šećera. Krem od pistacija razmutite s malo mlijeka, pa premažite preko natopljenog biskvita. Ukrasite s komadićima pistacija i uživajte!