Spoj tradicije i inovacije: Baklava s kokosom

Piše: A. P.

Baklava je nezaobilazna poslastica sa dugom tradicijom, a osim originalnog recepta postoje još brojne različite varijante.

Danas donosimo recept za baklavu sa kokosom koja će vas zasigurno oduševiti.

Sastojci

  • 500 g tankih kora za baklavu
  • 4 jaja
  • 100 g kokosovog brašna
  • 1 jogurt od 2,5 dl (čašu jogurta koristite dalje za mjerenje)
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo

Priprema

Na dnu namašćene tepsije veličine 24×28 cm stavite jednu koru, a ostale kore oblikujte u harmoniku. Umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i postupno miješajući mikserom dodajte ostale sastojke. Velikom kašikom premažite kore oblikovane u harmoniku. Pecite baklavu 25 minuta na 180° C. Pečenu baklavu izrežite na kocke.

Sastojci za preliv/agdu

  • 1 čaša vode
  • 1 čaša šećera
  • sok jednog limuna

Priprema preliva

Šećer stavite kuhati s vodom i limunom, a kada tekućina zakipi kuhajte još 5 minuta.

Vrućim prelivom prelijte topli kolač i poslužite hladno.

Pročitajte još