383
Baklava je nezaobilazna poslastica sa dugom tradicijom, a osim originalnog recepta postoje još brojne različite varijante.
Danas donosimo recept za baklavu sa kokosom koja će vas zasigurno oduševiti.
Sastojci
- 500 g tankih kora za baklavu
- 4 jaja
- 100 g kokosovog brašna
- 1 jogurt od 2,5 dl (čašu jogurta koristite dalje za mjerenje)
- 1 čaša šećera
- 1 čaša ulja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Priprema
Na dnu namašćene tepsije veličine 24×28 cm stavite jednu koru, a ostale kore oblikujte u harmoniku. Umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i postupno miješajući mikserom dodajte ostale sastojke. Velikom kašikom premažite kore oblikovane u harmoniku. Pecite baklavu 25 minuta na 180° C. Pečenu baklavu izrežite na kocke.
Sastojci za preliv/agdu
- 1 čaša vode
- 1 čaša šećera
- sok jednog limuna
Priprema preliva
Šećer stavite kuhati s vodom i limunom, a kada tekućina zakipi kuhajte još 5 minuta.
Vrućim prelivom prelijte topli kolač i poslužite hladno.