Rižoto je brzo i jednostavno jelo, a ovako pripremljen posebno će vas oduševiti.
Gotov je za malo više od pola sata te nije potrebno mnogo sastojaka.
Sastojci
- 1 luk
- Kocka za supu ili 1l temeljca
- 1 grana celera
- Maslinovo ulje
- 60 g maslaca
- 300 g riže za rižoto (arborio)
- Limun
- 125 ml bijelog vina, po želji
- 300 g smrznutog graška
- 60 g parmezana plus dodatno za posipanje
- Maslinovo ulje
Priprema
Temeljac za supu stavite da zavri, a za to vrijeme sitno nasjeckajte luk i celer. Polovicu maslaca (30 g) i maslinovo ulje uspite u lonac i stavite na slabiju vatru te kad se zagriju dodajte nasjeckani luk i celer. Začinite te povremeno miješajući pržite 5 do 10 minuta dok povrće ne omekša, ali još uvijek zadrži boju. Povećajte vatru na srednje jaku temperaturu, dodajte rižu te miješajte dvije minute da riža upije okuse. Ako želite dodajte u tom trenutku vino i miješajte dok ne ispari alkohol.
Dodajte riži temeljac i miješajte te čekajte da upije tekućinu prije no što dodate još temeljca. Kuhajte rižu 16 do 18 minuta dodajući temeljac svaku minutu do dvije, uz često miješanje. Pet minuta prije nego riža bude kuhana, dodajte grašak i nastavite miješati. Imajte na umu da rižoto ipak mora biti malo tekući jer će se brzo zgusnuti, pa dodajte još malo temeljca. Ugasite vatru, dodajte ostatak maslaca i parmezan te dobro izmiješajte i provjerite okuse te dosolite ako je potrebno. Neka odstoji barem dvije minute prije posluživanja.
Dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja, dodajte naribani parmezan po želji i koju kap limunova soka te uživajte u finom rižotu s graškom.