Mac ‘n’ Cheese: Zdravija verzija s potpisom svjetskog kuhara

Piše: A. P.

Mac ‘n’ Cheese, odnosno tjestenina sa sirom, jedno je od najpopularnijih jela u Americi. No, za razliku od klasične verzije, koja sadrži tek makarone i topljene vrste sireva, ovaj recept puno je zdraviji.

Osmislio ga je slavni britanski kuhar Jamie Oliver, s ciljem da napravi nešto s čime niko neće imati previše muke u izradi, a izgledat će atraktivno, biti ukusno i zadovoljiti svako nepce.

Posebnost je zelena boja, koja se dobiva ubacivanjem špinata i začinskog bilja u umak, dodatak proteinima bogate i zasitne brokule te slaganje listića badema prije nego što se sve stavi u pećnicu.

Sastojci

  • 1 veliki poriluk
  • 3 češnja češnjaka
  • 400 g ljubičaste proklijale brokule ili brokule s nježnim stabljikama
  • 40 g neslanog maslaca
  • 1⁄2 vezice svježeg timijana (15 g)
  • 2 kašike glatkog brašna
  • 1 litra poluobranog mlijeka
  • 450g makarona
  • 30 g parmezana
  • 150 g zrelog cheddar sira
  • 100 g mladog špinata
  • 50 g badema u listićima

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180°C. Poriluk odrežite, prepolovite i operite, a češnjak ogulite, pa sitno narežite sa stabljikama brokule, a cvjetove ostavite za kasnije. Stavite narezano povrće u veliku tavu na srednje jakoj vatri s maslacem, zatim ubacite listiće timijana i kuhajte 15 minuta ili dok ne omekša, redovno miješajući. Umiješajte brašno, a zatim polako mlijeko, zatim kuhajte 10 minuta ili dok se ne zgusne, također miješajući.

U međuvremenu kuhajte tjesteninu u velikoj posudi kipuće slane vode 5 minuta, zatim je ocijedite. U umak dodajte parmezan i veći dio cheddara te dobro promiješajte. Stavite u blender, dodajte špinat i miksajte dok ne postane glatko – možda ćete morati raditi u serijama. Začinite do savršenstva morskom soli i biberom, zatim promiješajte tjesteninu i cvjetiće brokule, po potrebi dodajte malo mlijeka. Prebacite u posudu za pečenje 25 cm x 35 cm, naribajte preostali Cheddar i pospite preko badema. Pecite 30 minuta ili dok ne postanu lijepo zlatne boje.

Pročitajte još