Nježna tjestenina sa slojevima ukusnog bešamel umaka, sira, špinata i začinjenog umaka od paradajza stvara rapsodiju okusa zbog koje ćete se osjećati oduševljeno. Pripremaju se bez mesa, a svidjet će se i najzahtjevnijim gostima.
Sastojci
– 4 crvene rog paprike
– 1 tikvica
– 1 patlidžan
– 2 mrkve
– 1 luk
– 3 češnja češnjaka
– 300 grama gljiva po želji
– 200 grama kukuruza
– 200 grama graha iz limenke
– 200 grama gauda sira
– 100 grama mozzarella sira
– listovi za lazanje
– pasirani paradajz
– maslinovo ulje
– šećer
– bosiljak
– origano
– mlijeko
– brašno
– maslac
– sol
– biber
– muškatni oraščić
Priprema
Paprike prerežite na pola, posložite ih u vatrostalnu posudu prekrivenu papirom za pečenje tako da im ‘koža’ bude na vanjskoj strani i na 10 minuta ih ispecite u pećnici. Kada ih ispečete, stavite ih u posudu s poklopcem dok se ne ohlade. Tako ćete moći lagano skinuti ‘kožicu’, a kada to napravite narežite papriku na kockice.
Patlidžan narežite na ploške po dužini. Posložite ih na tacnu prethodno obloženu papirnatim ručnicima i malo posolite kako bi pustili vodu. Isto napravite i s tikvicama. Gljive narežite na ploške. Mrkvu, luk i češnjak nasjeckajte na kockice. Na malo maslinovog ulja u tavici pržite luk i češnjak. Nakon što dobije zlatnu boju, dodaje gljive i na kratko popecite. Nakon toga dodaje ostatak povrća koje ste prethodno pripremili. Dinstajte oko 20 minuta, a nakon toga dodajte grah i kukuruz iz konzerve. Začinite po želji, kratko još popecite i ostavite da se ohladi.
Bešamel pripremite tako da na otprilike 50 grama maslaca popržite malo brašna i onda ulijte mlako mlijeko. Cijelo vrijeme miješajte mutilicom da ne nastanu grudice, sve dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju dodajte sol, biber i muškatni oraščić. Pasirani paradajz dinstajte na malo maslinovog ulja uz dodatak šećera i bosiljka.
U posudu za pečenje prvo ulijte dinstanu pasiranu paradajz, pa onda na to posložite kore za lazanje. Na to stavite red nadjeva od povrća i na to stavite malo bešamela, čisto da pokrije sve povrće (nemojte pretjerivati s bešamelom jer će vam trebati za posljednji preliv). Ponovite postupak dok ne potrošite sastojke (osim bešamela) i zadnji sloj neka završi s redom lazanja. Lazanje prelijte ostatkom bešamela i na to narendajte gauda sir.
Vege lazanje pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Nakon pečenje, ostavite lazanje da odstoji oko 15 minuta da se ohlade.