Turski recept za tjesteninu postao viralan. U čemu je tajna?

Piše: A. P.

Najčešće postoji dobar razlog zbog kojeg neki recept postane viralan. Društvene mreže tako ovih dana luduju za jednostavnim receptima, a sada je to tjestenina koju se naziva ‘turkish pasta’.

Premda ima dosta sastojaka, riječ je o vrlo jednostavnom receptu koji će uspješno pripremiti i oni bez puno talenta, ali i oni koji nemaju puno vremena za pripremu ovog ukusnog ručka ili večere. Jelo kombinira klasične okuse na način koji djeluje potpuno svježe i uzbudljivo, a u njemu ćete uživati kao da ste u restoranu.

Sastojci

  • 500 grama mljevene junetine
  • 1 kašika curryja u prahu
  • 1 kašika paprike
  • 1 kašika bijelog luka u prahu
  • 1 kašika luka u prahu
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika bibera
  • 1 žuti luk narezan na kockice
  • 2 češnja bijelog luka
  • 250 grama tjestenine

Umak od maslaca

  • 2 kašike maslaca
    1 kašika slatke paprike

Umak od jogurta

  • 2 šolje grčkog jogurta
  • 2 češnja bijelog luka
  • sok od pola limuna
  • prstohvat soli

Priprema

Dinstajte mljeveno meso (ukoliko niste ljubitelj junetine, zamijenite je puretinom) u tavi na srednje jakoj vatri s 1 kašikom curryja u prahu, slatkom paprikom i bijelim lukom u prahu te nekoliko obilnih prstohvata soli i bibera. Kad meso porumeni, usitnite ga lopaticom da razbijete velike komade. Dodajte 1 glavicu luka narezanu na kockice i nastavite kuhati dok sve ne postane smeđe i hrskavo. Skuhajte tjesteninu po izboru u dobro posoljenoj vodi.

Za umak od maslaca otopite 2 kašike maslaca u tavi, umiješajte 1 kašiku slatke paprike i promiješajte. Nećete upotrijebiti ovo sve — samo oko 1 kašike kad slažete jelo.

Da biste napravili umak od jogurta, pomiješajte 2 šolje grčkog jogurta s 2 nasjeckana režnja bijelog luka, sokom od pola limuna i prstohvatom soli. I na kraju sve sastavite: složite četvrtinu tjestenine, umaka od jogurta, govedine i umaka od maslaca. Po želji, na vrh možete staviti narezani cherry i puno sitno nasjeckanog svježeg peršina i korice limuna.

Pročitajte još