Tople kiflice su uvijek sjajan izbor, bilo da ih pravite za doručak, užinu ili kao dodatak uz šolju kafe.
Bilo da ih punite sirom, džemom, eurokremom ili ostavite prazne i pospete susamom, kiflice su nezaobilazan klasik na našim trpezama. Zahvaljujući jednostavnim sastojcima i laganoj pripremi, ovaj recept idealan je i za početnike u kuhinji.
Sastojci
- 500 g glatkog brašna
- 1 kesica suhog kvasca (ili 25 g svježeg)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml mlakog mlijeka
- 50 ml ulja
- 1 jaje
- 50 g margarina ili putera (otopljenog)
- Punjenje po želji: sir, džem, eurokrem
- 1 jaje za premazivanje
- Susam, kim ili krupna so za posipanje
Priprema
U većoj zdjeli pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i šećer. Ostavite nekoliko minuta da se kvasac aktivira. Zatim dodajte ulje, jaje i so, pa postepeno umiješajte brašno dok ne dobijete mekano, glatko tijesto. Tijesto ostavite da naraste oko 45 minuta, pokriveno čistom krpom. Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvucite u krug i isijecite na trouglove, kao pizzu. Na širi dio svakog trougla stavite željeni nadjev, pa zarolajte u oblik kiflice. Kiflice slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom i pospite po želji susamom, kimom ili ostavite bez ičega. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.