Uvijek uspijevaju: Najbolji recept za kiflice

Piše: A. P.

Tople kiflice su uvijek sjajan izbor, bilo da ih pravite za doručak, užinu ili kao dodatak uz šolju kafe.

Bilo da ih punite sirom, džemom, eurokremom ili ostavite prazne i pospete susamom, kiflice su nezaobilazan klasik na našim trpezama. Zahvaljujući jednostavnim sastojcima i laganoj pripremi, ovaj recept idealan je i za početnike u kuhinji.

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kesica suhog kvasca (ili 25 g svježeg)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 1 jaje
  • 50 g margarina ili putera (otopljenog)
  • Punjenje po želji: sir, džem, eurokrem
  • 1 jaje za premazivanje
  • Susam, kim ili krupna so za posipanje

Priprema

U većoj zdjeli pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i šećer. Ostavite nekoliko minuta da se kvasac aktivira. Zatim dodajte ulje, jaje i so, pa postepeno umiješajte brašno dok ne dobijete mekano, glatko tijesto. Tijesto ostavite da naraste oko 45 minuta, pokriveno čistom krpom. Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvucite u krug i isijecite na trouglove, kao pizzu. Na širi dio svakog trougla stavite željeni nadjev, pa zarolajte u oblik kiflice. Kiflice slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom i pospite po želji susamom, kimom ili ostavite bez ičega. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.

Pročitajte još