Tradicionalna priprema: Najukusnije mak štrudlice

Piše: A. P.

Štrudlice sa makom i džemom od višnje predstavljaju spoj tradicije i okusa koji budi uspomene na djetinjstvo. Ovaj jednostavan, ali ukusan recept idealan je za obiteljska okupljanja, blagdanske prigode ili kao poslastica uz omiljeni napitak

Sastojci

Za tijesto

  • 500 g speltinog brašna
  • 1 kašika meda ili šećera
  • 10 g suhog kvasca
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje

Za fil

  • 250 g nezaslađenog maka
  • oko 200 ml mlijeka
  • 4 kašike džema od višnje

Za premazivanje

  • 1 jaje

Priprema

U toplo mlijeko dodajte kvasac, med (ili šećer) i malo brašna. Ostavite da nadođe. Zatim dodajte ulje, jaje i ostatak brašna. Zamijesite srednje mehko tijesto, pokrijte i ostavite da odmara oko 30 minuta.

Mak prelijte vrućim mlijekom postepeno, miješajući da ne bude previše rijetko. Dobro sjedinite i ostavite da se ohladi. Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljajte na tanku koru (oko 0,5 cm debljine). Na prvu koru rasporedite polovicu fila od maka, a zatim premažite džemom od višnje. Urolajte u štrudlu. Isto ponovite s drugim dijelom tijesta. Urolane štrudlice premažite umućenim jajetom, narežite na manje komade i stavite na pleh. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 25 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Pročitajte još