Hrskave i zdrave: Prženice bez ulja su novi ljetni hit

Piše: A. P.

Foto: Instagram

Prženice su uvijek dobra ideja, mogu poslužiti i kao doručak, večera ili užina. Međutim, iako veoma ukusne, one imaju jednu manu – upijaju mnogo ulja tokom prženja.

Ipak, i za ovo postoji rješenje: priprema u rerni. Ovako spremljene neće upiti ni kap ulja, a ukus će biti odličan kao i kada se pripremaju na tradicionalni način

Sastojci

  • 10 parčića starog hljeba
  • 3 jaja
  • 1 dl mljeka
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera

Priprema

Jaja umutite sa mlijekom i dodajte so i šećer. Svako parče hljeba dobro natopite mješavinom, pa redajte u pleh obložen papirom za pečenje. Ako je hljeb tvrđi i stariji, natopljene prženice ostaviti da odstoje pet minuta u plehu, pa ih staviti da se peku. Pecite ih u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 15 minuta ili dok ne dobiju zlatno-žutu boju.

Pročitajte još