Ovakvu Panna Cottu sigurno niste probali!

Piše: A. P.

Ako tražite lagan, osvježavajući i jednostavan desert, panna cotta s višnjama je savršen izbor.

Ova veganska verzija klasične italijanske poslastice pripremljena s biljnim sastojcima i osvježavajućim voćnim prelivom, spaja kremastu teksturu s blago kiselkastim notama višanja.

Ne iziskuje mnogo truda ili vremena, a zasigurno ćete uživati u nevjerovatnom okusu.

Sastojci

  • 2 dcl sojinog vrhnja za kuhanje
  • 2, 5 dcl sojinog mlijeka
  • 30 g smeđeg šećera + 2 kašike za višnje
  • 2 g agar-agara u prahu
  • korica limuna
  • 250 g otkoštenih višanja
  • 2 kapike smeđeg šećera
  • sok polovice limuna

Priprema

Pomiješajte sojino vrhnje i mlijeko sa smeđim šećerom. Neka se smjesa ugrije i šećer otopi, a zatim dodajte agar-agar te koricu limuna. Sve kuhajte na laganoj vatri dok se agar-agar ne rastopi. Rasporedite smjesu u zdjelice i pustite neka se ohladi, a nakon toga stavite u frižider minimalno pet sati. U međuvremenu, višnje kuhajte na laganoj vatri sa smeđim šećerom i sokom od limuna. Tu smjesu prelijte preko panna cotte prije serviranja i uživajte!

Pročitajte još