6,8K
Sastojci:
- 300 g jufke za baklavu
- 200 g putera
- 350 g očišćenih, mljevenih pistacija
Za sirup:
- 300 g šećera
- 700 ml vode
- 10 g limunske kiseline
- nekoliko kapi eteričnog ulja od narandže
Priprema:
- U namašćenu tepsiju posložite 2 lista jufke i premažite ih rastopljenim puterom.
- Po listovima rasporedite dio pistacija, pokrijte s dva lista tijesta i premažite puterom. Tako slažite fil i jufke dok sve ne potrošite. Završite s jufkom, premažite puterom i narežite na kocke.
- Pecite u zagrijanoj rerni na 170°C 35 minuta, zatim pojačajte temperaturu na 210°C i pecite još 10 minuta.
- Šećer otopite u vodi, dodajte limunsku kiselinu i kuhajte uz neprekidno miješanje tako dugo dok ne dobijete gust sirup.
- Na kraju dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja od narandže. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
- Pečenu baklavu prelijte agdom i ostavite do drugog dana da upije tekućinu.