Koliko vjerujete rokovima trajanja namirnica?

Piše: Redakcija

Svaki proizvod koji kupite, na ambalaži ima odštampan datum koji označava vrijeme u kojem bi trebalo da potprošite taj proizvod, odnosno rok trajanja. Jeste li vi osoba koja se striktno pridržava tih datuma ili čak priuštite sebi da namirnice bacite čak i dan ranije ili pak ne obraćate pažnju i koristite namirnice sve dok vama po ukusu i mirisu izgledaju kao da su ispravne? Prema istraživanjima koje su proveli Time i Yahoo u ovim slučajevima ne biste trebali biti striktni, a evo i zašto.

Zelena salata

Ako je zelena salata samo malo uvehla, a nije istruhnula nema razloga da je bacate. Vratićete je u život tako što ćete je potopiti u ledenu vodu na 10 sekundi. Nakon toga je jednostavno osušite i koristite kao i obično.

Meso

Bez obzira na rok trajanja ukoliko se meso zamrzne, može stajati i do dva mjeseca, a meso za gulaš i do devet. Isto tako, ako se čuva na pravoj temperaturi u frižideru od 0-1 C može trajati i do 50 posto  duže nego što je to naznačeno na pakovanju.

Mlijeko

Pasterizovano mlijeko može trajati i do 50 posto duže ako se čuva na nižim temperaturama, u svakom slučaju dobro provjerite prije nego što ga bacite i prije nego što ga počnete koristiti.

Jabuke

Ovo ukusno voće će u frižideru ostati hrskavo i svježe čak i do tri sedmice, a ako ih skuhate i zamrznete ukus će čuvati osam mjeseci.Ovako pripremljene jabuke možete koristiti kao fil za pite i kolače.

Hljeb

Svim proizvodima od dizanog tijesta ćete dramatično produžiti rok trajanja ako ih zamrznete.

Konzerve

Konzervirana hrana može da traje i do godinu u špajzu.

Kornfleks

Žitarice koje jedete za doručak možete jesti bez ikakve bojazni 6-12 mjeseci nakon otvaranja kutije.

Čips i krekeri

Ako su izgubili hrskavost jednostavno ih malo zapecite u rerni i slobodno jedite, međutim ako im ukus podsjeća na užeglo ulje najbolje bi bilo da ih bacite.

Jaja

Ukoliko jaja čuvate u frižideru ostaće svježa 3-5 nedjelja nakon što ih kupite bez obzira na rok trajanja.

Pročitajte još