594
U vrelim ljetnjim danima preporučuje se izbjegavanje teške hrane, mesa i mesnih prerađevina, a potrebno je unošenje laganijih obroka, uz što više voća i povrća. Nakon laganih obroka uvijek dobro dođe i neka slastica, a mi vam donosimo tri recepta koja će oduševiti čulo okusa, a osim toga i rashladiti vas u ovim ljetnim danima
ČOKOLADNI ROLAT S JAGODAMA
Sastojci:
Kora:
- 6 jaja
- 80 g brašna
- 200 g šećera
- 3 kašike kakaa
- 100 g putera
Fil:
- 500 g slatke pavlake
- 100 g šećera
- 200 g jagoda
Priprema:
- Odvojeno umutite žumance od bjelanceta. Zatim u žumance dodajte šećer i mutite dok se šećer ne rastopi. Dodajte brašno, kakao i puter, a zatim i bjelance. Kada se masa sjedini pecite je u što većem četvrtastom plehu na 200 stepeni 10 minuta.
- Slatku pavlaku umutite, pa joj dodajte šećer i mutite još pet minuta. Jagode isjeckajte na listiće ili na sitne komadiće.
- Filujte koru koja se blago prohladila. Prvo stavite umućenu pavlaku preko cijele površine, a zatim preko poredajte jagode. Sve umotajte u rolat, a preko premažite ostatak šlaga.
- Ukrasite rolat s ostatkom jagoda ili s rastopljenom crnom čokoladom.
SLADOLED KOLAČ
Sastojci
- 6 pudinga od vanilije
- 2 l mlijeka
- 2 dl šećera
- 250 g putera
- 300 g istopljene čokolade (tamne ili mliječne)
- 300 g mljevenog keksa ili prženih lješnjaka
- 300 g kokosa
- 2-3 dl slatkog vrhnja za šlag
Priprema
- Puding skuhajte prema upustvu. Skuhan puding stavite u pripremljene posude i pokrijte prozirnom folijom, ostavite da se puding u potpunosti ohladi.
- Puter prethodno dobro umutite i dodajte mu ohlađen puding kašiku po kašiku. Umiksajte dobro puding u puter, pa smjesu podijeliti u na tri jednaka dijela.
- U prvi dio dodajte 300 g istopljene čokolade i dobro izmiješajte.
- U drugi dio dodajte mljeveni keks, a zatim u treći dio dodajte kokosovo brašno.
- Željeni kalup obložite papirom za pečenje, pa u kalup stavite masu s kokosovim brašnom, jer je lakše izvaditi kolač, a masa je mnogo čvršća nego masa s čokoladom ili keksom.
- Poravnajte masu i dodajte preostale dvije mase.
- Kolač ostavite u frižider na hlađenje barem 3–4 sata ili u zamrzivač na dva sata. Ohlađen kolač premažite šlagom i ukrasite po želji.
LAVA KOLAČ SA SLADOLEDOM
Sastojci:
- 3 jaja
- 1/4 šoljice glatkog brašna
- 250 g mliječne čokolade
- sladoled
Priprema:
- Jaja razbijte u zdjelu za miksanje i dodajte brašno te sve zajedno izmiksajte.
- Čokoladu otopite i pomiješajte sa sastojcima u zdjeli dok ne dobijete ujednačenu kremastu smjesu.
- Pripremite papirnate korpice za muffine, te dobijenom smjesom napunite trećinu koripice.
- Kolačiće pecite osam minuta na 180 stepeni ili 11 minuta ako se peku u keramičkoj posudici. U sredini moraju ostati mekani.
- Umjesto papirnatih korpica ili keramičkih kalupa možete ih peći i u silikonskom kalupima, a umjesto mliječne čokolade možete upotrijebiti i onu za kuhanje. Lava kolačiće poslužite sa sladoledom.