Antonella Malis, vrhunska operska umjetnica: Gertrudi ću vječno biti zahvalna

Piše: Lejla Bejdic

 

Antonella Malis je vrhunska operska umjetnica, sopranistica, koja naprosto zavodi svojom elegancijom i raskošnim glasom. I ona, ovog mjeseca, poput mnogih drugih zvijezda, nije željela propustiti najvažniju regionalnu filmsku smotru, te je na nekoliko dana rodni Split zamijenila Sarajevom. Za ovaj grad vežu je, saznat ćemo kroz razgovor, mnoge uspomene. Preći sve uspješnice njene dosadašnje karijere traži mnogo više od jednog novinskog teksta, no, treba svakako podsjetiti na neke činjenice iz njenog bogatog CV-a. Diplomirana je profesorica muzike. Godine 2001. je u Rimu na Međunarodnoj akademiji magistrirala opersko pjevanje. Posljednjih godina njeguje isključivo koncertnu karijeru. Jedan period je provela u Moskvi i s velikom radošću se sjeća saradnje s Moskovskim državnim simfonijskim orkestrom i uloge Tatjane iz Evgenij Onjegina, te mentorice, ruske operske dive Zare Dolukhanovne.  Veliki je fan simfonijske muzike, Čajkovskog najviše, ali i sevdalinke. Antonella je otpjevala i bajramsku pjesmu „Miris ljubavi“, koja je sastavni dio jednog velikog projekta, mjuzikla „Most“.

– Prije tri godine smo počeli s realizacijom ovog projekta. Snimili smo jednu Božićnu pjesmu, jer smo svi s područja Hrvatske, ali u glavama smo globalni, imamo tu širinu čovjekoljublja. Tada je kompozitor Emir Kulenović rekao da ima želju da napravimo isto tako i bajramsku pjesmu, gdje smo svi s oduševljenjem pristali. Kada bude premijera spota, vidjet ćete kako sve pršti od energije. Ljubav je ipak najjača energija, koja pokreće svijet. Kažu da je poznato da u Sarajevu sevdalinke otimaju dušu, a ja kažem da je moja duša već odavno oteta u Sarajevu. Sevdalinka za mene predstavlja jedan odmor duše, a imam jednu anegdotu sa sevdalinkom „Bentbaša“. Kada sam završila fakultet, idem u Rim da uradim magisterij. Ne znam jezik, to je vrijeme nakon rata i treba se izboriti za stipendiju. Za početak jedan gospodin iz Splita mi je dao donaciju da bih mogla ići. Međutim, trebala sam dobiti i stipendiju od grada Splita, koju nikako nisu htjeli da mi potpišu. Dolazi prijateljica i kaže mi da naš gradonačelnik voli sevdalinke, posebno „Kad ja pođoh na Bembašu“. Savjetovala mi je da dođem kada budu imali sastanak, ja sam došla i otpjevala ovu sevdalinku, nakon čega je on rekao da će mi sa zadovoljstvom izaći u susret. Sevdalinka mi je bila okidač da nastavim dalje studiranje.

Šta Vas je podstaklo da postanete operska pjevačica? Ko je imao najveći utjecaj na Vas kada ste se počeli baviti operskim pjevanjem?

– Od četvrte godine života sam na pozornici. Potječem iz muzičke porodice. S tatine strane mogu istaći i poveznicu sa Sarajevom, jer je moj otac s braćom dugo godina živio u Sarajevu i pokojni stric je bio muzički urednik na Radio-televiziji Bosne i Hercegovine. Drugi stric je, također, bio muzičar. Ja kao njihova nećakinja, koja je odrastala u takvoj porodici, pjevala sam u raznim horovima i kao solistica. Završila sam Muzičku školu, flautu i klavir. U četrnaestoj godini života desio se jedan prijelomni trenutak, kada me u pauzi svog koncerta velika operska diva Gertruda primila i prepoznala moj talent. S njom sam išla u veliki wc i onda mi je rekla da je imitiram. Nisam znala kako da to napravim, ali sam se odvažila i počela je imitirati. Ona mi je tada rekla da imam prirodni operski glas u sebi, kojeg uopće nisam bila svjesna. Dodala je da imam Bogom dan talent, te da treba da se nastavim baviti solo pjevanjem. U Rimu sam završila magisterij i nakon toga je to bio moj put. Prođe mnogo vremena od studiranja do onog trenutka kada vaš glas dovoljno sazri. Kroz pjevanje i umjetnost nastavila sam se izgrađivati.

Poznato je da ste prošli jedan turbulentan period u svom životu. Naime, Vaš suprug, kako ste govorili za jedan časopis, nakon što je preminuo ostavio je iza sebe mnogo neistina i laži. Ostavio vam je dug od gotovo četiri miliona eura i saznali ste za afere koje je imao s vašim poznanicama. Zašto ste osjećali potrebu da otvoreno progovorite o najtežim trenucima u privatnom životu?

Antonella sa sinom

Kompletan intervju s Antonellom čitajte u aktuelnom broju.

Aktuelni broj magazina Azra

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti