Bennu Yıldırımlar: Popularna Fikret iz serije Kad lišće pada ekskluzivno za Azru

Piše: Lejla Bejdic

Foto: Muhsin Akgün

Jedna od najcjenjenijih glumica u Turskoj, a i šire, Bennu Yıldırımlar, našoj publici najpoznatija je po ulozi Fikret Tekin iz serije „Kad lišće pada“. Serija kroz koju je ispričana priča o životu jedne turske porodice koja se iz malenog mjesta seli u Istanbul i počinje adaptirati na svakodnevicu velegrada, osvojila je srca miliona gledatelja kako u Turskoj, tako i na području Evrope. Publika se toliko srodila s omiljenim likovima serije, da mnogi i ne znaju šta se, zapravo, dešava u privatnim životima ovih glumaca. Bennu je rođena 1969. godine u Istanbulu. Prošlog mjeseca posjetila je naš glavni grad, gdje je u sklopu SFF-a prisustvovala projekciji filma „The wild pear tree“ (Ahlat Ağacı), uglednog reditelja Nurija Bilgea Ceylanea, u kojem igra lik Asuman. Osim što je prikazan u Cannesu, film je izabran i za turskog predstavnika za nagradu Oscar.

Biografija Bennu Yıldırımlar je opsežna i ne može stati u jedan intervju, ali Bennu u ekskluzivnom razgovoru za „Azru“ govori nepoznate detalje o liku koji joj je donio slavu, o porodici, te životu u Turskoj, o tome koliko ima sličnosti između nje i Fikret, dugogodišnjem skladnom braku, te odgoju 18-godišnje kćerke, koja će, sve su prilike, krenuti stopama svoje slavne majke, ali i oca, također glumca.

– Ovo nije prvi put da sam u Sarajevu. Učestvovala sam na Festivalu prije 10 godina. Mirsad Purivatra je za mene vrlo važna osoba. Godine 2008. na Filmskom Festivalu u Istanbulu sam bila članica žirija, da bih naredne godine dobila poziv da dođem u Bosnu i Hercegovinu. Ove godine sam došla zbog filma u kojem i sama glumim, „Ahlat Ağacı“, koji se našao na repertoaru Sarajevo Film Festivala. Oduševljena sam festivalom, ima veličanstvenih i  impresivnih aspekata. Daje jednu lijepu boju gradu, a i zemlji. Sama činjenica da je nastao nakon rata i traje toliko godina govori o njegovom kvalitetu. Došla sam s mojim prijateljima iz Turske, obilazili smo grad i vidjeli sve ljepote koje on sam pruža. Možete biti sigurni da ću ga ponovno posjetiti u budućnosti.

Ekipa serije “Kad lišće pada”

Raditi s nagrađivanim rediteljem kakav je Nuri Bilge Ceylan sigurno je izazov za svakog glumca, u kakvom sjećanju će Vam ostati saradnja na ovom filmu?

– Naravno, bila sam jako uzbuđena kad sam izabrana za ovakav film, kao i svaki glumac. Dobila sam priliku raditi s Nuri Bilge Ceylanom, jednim od najcjenjenijih reditelja naše zemlje i svijeta. Bila sam kao i svaki obični glumac na audiciji, nisam imala nikakve privilegije. Nuri Bilge Ceylan vam da samo scenu malo prije nego što uđete kod njega na audiciju i tek onda vidi kakav ste glumac. On je reditelj koji zna uraditi film koji će zainteresirati gledatelje. Kada sam dobila ulogu, bila sam mnogo uzbuđena. Trebala sam intererpretirati lik Asuman. Snimati smo počeli u jesen 2016. Film je prvi put prikazan na Festivalu u Cannesu pa sada i u Sarajevu.

Posebno ste se proslavili ulogom Fikret u seriji „Kad lišće pada“ koja je u BiH imala ogromnu gledanost. Koliko je Fikret slična Vama? I šta Vam je ova uloga uopće značila u karijeri?

-„Kad lišće pada“ je, zapravo, roman koji je napisao naš vrlo poznati pisac Reşat Nuri Güntekin, 1930. godine. Četiri godine se to igralo po pozorištima, a ja sam igrala ulogu Fikret, sve dok se nije došlo na ideju da se ekranizira i snimi serija prema tom romanu…

Kompletan intervju s Bennu čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti