Amina Kajtaz: Muškarac mora imati plan u životu!

Piše: Redakcija

Naša najtrofejnija plivačica Amina Kajtaz niže nove uspjehe. Na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Glasgowu plasirala se u polufinale te je postavila državni rekord kad je riječ o disciplini leptir. No, to nije jedini uspjeh koji je Amina postigla u prethodnom periodu. Ono što je, također, itekako vrijedno spomena jeste da je jedna od najljepših bh. sportiskinja nedavno diplomirala nutricionizam i zdravlje na Univerzitetu modernih znanosti u Mostaru. Njeni uspjesi svakako su nam bili povod za razgovor, a počeli smo time koliko joj je bilo teško uskladiti sportske i fakultetske obaveze s obzirom na činjenicu da se prije godinu preselila u Zagreb.

 

– To mi je bilo najteže. Kada sam upisala fakultet, živjela sam u Mostaru i uvijek sam htjela da tamo završim, a preselila sam se u Zagreb. U početku mi je najveći problem bio kako da uskladim sve obaveze, ali sam išla na razgovor s rektoricom i ona mi je izašla u susret u smislu da, ako mi je, naprimjer, ispit 14. maja, da ga ja polažem 20. maja, kako bih mogla stići. Bilo mi je malo nezgodno jer nisam bila na predavanjima, ali sam praksu mogla odraditi ovdje u Zagrebu. Na početku je bilo zaista teško to dvoje uskladiti, ali se čovjek navikne na sve, tako da sam uspjela – kaže Amina.

 

Planirate li da se u skorije vrijeme počnete baviti nutricionizmom, ili će sport i dalje imati prednost?

 

– Sada sam upisala master u Mostaru. Htjela sam da završim na matičnom fakultetu, ali nisam nastavila nutricionizam nego sam upisala poslovni menadžment, tako da ću se time baviti naredne dvije godine. Nakon toga planiram da  barem jednu ili dvije godine negdje odem i radim kao nutricionist. Plan je da to bude neka vrsta ozbiljnije prakse. Kada završite tri godine fakulteta, vi jeste dobar nutricionist, ali ne toliko dobar koliko je neko s iskustvom. Voljela bih da od nekog još više naučim, jer je nutricionizam kompleksna nauka i trebam još naučiti kako bih otvorila ordinaciju ili nešto slično.

 

Koliko je za jednog profesionalnog sportistu zdrava ishrana neophodna i bitna?

 

– Ishrana je jedna od najbitnijih stvari kod svakog sportiste. Ako govorimo o meni, pošto treniram zaista mnogo i plivam 14 kilometara na dan u ovoj sezoni, ne trebam se baš toliko paziti u smislu da li ću jesti nešto slatko ili ne. Trošim pet ili šest hiljada kalorija na dan, tako da mi, naprimjer, jedna čokolada neće toliko naškoditi. Ali ako imam sezonu u kojoj manje plivam i manje idem u teretanu, onda definitivno trebam pripaziti na to šta jedem. U tim situacijama vodim računa da unosim više proteina, a manje ugljikohidrata i masnoća. 

Postoji li nešto što u svojoj ishrani izbjegavate, uprkos tome što volite?

 

– Najviše volim da jedem fast food i da idem u MsDonald’s. Ovdje u Zagrebu imam omiljeni restoran u kojem su najbolji burgeri, ali to pojedem jednom u dva mjeseca zato što znam da je to užasna hrana. Ipak, svi će se saglasiti da je ukusna.

 

Nedavno ste se takmičili na Europskom prvenstvu u Glasgowu, te ostvarili najbolji dosadašnji rezultat u svojoj karijeri. Recite nam nešto više o tome?

 

– Prije mjesec smo imali Evropsko prvenstvo u Glasgowu i prvi put sam ušla u polufinale na 100 metara delfin, a na 200 metara delfin sam bila 17., i falilo mi je tačno 15 stotinki za ulazak u polufinale. To mi je do sada najveći uspjeh koji smo za BiH postigle samo Ivana Ninković i ja. Uz to sam i popravila vrijeme od Olimpijskih igara za skoro 2,5 sekunde.

 

Koliko Vam svaki novi uspjeh predstavlja pritisak za naredna takmičenja?

 

– Sve sam podredila plivanju; napustila sam Mostar, roditelje i prijatelje i naravno da je pritisak uvijek prisutan, ali sebi uvijek kažem: „Došla sam da se potrudim i rizikujem, nadam se da će biti dobro“. Vjerujem u to, a ako i ne bude dobro, znam da sam se potrudila i probala nešto.

Ostatak čitajte u printanom izdanju magazina Azra.

Aktuelni broj magazina Azra

 

Foto: Kristina Herceg

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti