Giuliano Đanić: Furao sam se na Toma Cruisea i želio biti pilot

Piše: Lejla Bejdic

Koliko god mi muškarci se pravili muškarci, žena je uvijek u pravu i kad nije. To je tajna uspješnog braka. Muškarcima mozak radi vrlo jednostavno, koncentriramo se na jednu stvar i odradimo je, a žene imaju multitasking, pet stvari odjednom rade

Kada se pojavio na sceni, bio je san mnogih tinejdžerica. No, Giuliano Đanić je kvalitetnim vokalom  i šarmom brzo osvojio simpatije i zrelije publike, kojoj nije toliko bila važna njegova duga crna kosa koliko glas i ono što pjeva. Od brojnih hitova koji su obilježili karijeru 45-godišnjeg Splićanina, posebno su se izdvojili;  „Srna i vuk“, „Jugo“ i „Zovem prijatelje moje“. U decembru 2015., koncertom u zagrebačkoj dvorani „Vatroslav Lisinski“,  obilježio je dvadeset godina karijere, a u nju nisu stale samo pjesme, već i brojne nagrade i priznanja, kao i nastupi širom Regije. Posljednji je imao prošle sedmice u Sarajevu, u okviru velikog muzičkog projekta “Indexi i prijatelji”. Giuliano je imao čast da otvori koncert u Domu mladih, a  potom i da ga zatvori na najljepši način, pjesmom „Da sam ja netko“. Ljubav prema Sarajevu ne krije, nekada je ovdje dolazio sam, a sada mu društvo prave supruga Kristina, s kojom je 15 godina u braku, i njihov sin Marko.

Uprkos velikom uspjehu na estradi, Giuliana ne prate skandali i afere, te vodi jedan miran i skladan porodični život. Rado se za magazin “Azra” prisjetio muzičkih početaka i odrastanja. Govorio nam je o svojim roditeljima, sinu, otkrio tajnu uspješnog braka, te svog dugogodišnjeg trajanja na estradi.

Kakvu muziku slušate privatno?

– Nemam baš neku muziku koju pretjerano volim. Uvijek sam voliko dobru pjesmu. U autu se može naći CD od „Metallice“, Olivera Dragojevića, „Backstreet Boysa“, operske muzike, pravi jedan miks, i slušam sve u zavisnosti od raspoloženja. Bitna mi je dobra pjesma, a ko je izvođač, manje mi je bitno.

Na sceni ste duže od 20 godina. Jeste li u poslu često pravili kompromise?

– Nisam nikada htio raditi kompromise. Od početka svoje karijere sam ostao vjeran sebi i onome što mene veseli. Volim i kada druge to što radim razveseli. Primarno mi je da sam ja zadovoljan, tek kad zavolim pjesmu, onda je i snimim.

Jeste li ikada zamišljali da se bavite nekim drugim zanimanjem? Možete li uopće danas zamisliti život bez muzike?

– Jesam, na kraju osnovne škole sam želio biti ginekolog, ali to je bila stvar puberteta, tako da me to prošlo, potom sam želio biti pilot. Bio sam pod utiskom filma “Top Gun”, pa sam želio biti Tom Cruise (smijeh). Šalu na stranu, ali ne vidim se nigdje osim u muzici, nije mi teško raditi, pomoći, zasukati rukave za bilo šta, ali muzika je uvijek bila i ostat će moja prva ljubav. 

Giuliano u Sarajevu

Kakvi su bili Vaši muzički počeci i kako ste zaradili prvi novac?

– Prvu lovu sam zaradio tako što sam išao s gitarom od kafića do kafića i pitao kome treba muzičar. To je bilo još dok sam išao u školu, drugi ili treći srednje. Ujutru bih radio kao konobar, a navečer bih svirao. Iz siromašne sam familije, nas je bilo mnogo i samo je tata radio, a volio sam život i djevojke, trebalo mi je love. Tako je to, život radi svoje. Tako sam i naučio raditi s ljudima i publikom, na kraju ispadne da nije loše uvijek loše, niti je svako zlo za zlo.

Najznačajniji trenutak u karijeri?

– To je kao kad me pitaju koja mi je najdraža pjesma, a imam 25 godina ispunjenih pjesmom. Ako treba izdvojiti nekoliko momenata, onda bi to bilo: dva Porina za hit godine, veliki koncert u Splitu, promocija prvog albuma, na kojoj je bilo 32 hiljade ljudi, veliki koncert u „Lisinskom“ s ogromnim simfonijskim okrestrom. Mnogo toga sam doživio u karijeri, ali ovi su mi najdraži.

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još