Miloš Biković: Popularnost jeste mač sa dvije oštrice

Piše: Lejla Bejdic

Glumac koji posljednjih godina plijeni pažnju struke, medija, javnosti je Miloš Biković. Iza njega su značajni naslovi u sva tri medija, i širok spektar uloga koje je igrao. Ovdašnja publika ga pamti kao Filipa iz „Vratit će se rode“, Tirketa u „Montevideu“, a sudeći prema sjajnim reakcijama koje publika pokazuje prema posljednjem filmskom ostvarenju “Južni vetar”, dugo će ostati upamćen i kao Maraš.

Raskošnom glumačkom talentu koji je pokazao tokom karijere koja traje već deceniju i po, može zahvaliti što rediteljska i poducentska imena s naših prostora ne štede riječi kada ga hvale. Jelena Veljača tvrdi: „On je impresionirao cijelu regiju svojom glumom i pojavom, i jedan je holivudski tip glumca koji jednostavno ima sve, fantastičan je i predivan…“, dok Miloš Avramović dodaje: “Pamtim ga po tome što je bio divan čovjek, vrhunski glumac i naša velika podrška. Bila je čast upoznati ga i raditi sa njim“.

Tridesetogodišnji Biković je relativno mlad postigao veliki uspjeh u svom poslu. Sarađivao je s mnogim balkanskim i svjetskim glumačkim imenima. Veliko platnu dijelio s Bjelogrlićem, Todorovićem, Lečićem, Đuričkom…, ali i Banderasom.

Nabrojati sve njegove uspješnice, traži više od jednog novinskog teksta. No, svakako treba podsjetiti na činjenicu da je ovog mladog Beograđanina, nedavno predsjednik Rusije, Vladimir Putin odlikovao ruskom državnom nagradom Medaljom Puškina. 

Miloš živi na relaciji Beograd – Moskva, i više je nego zaposlen glumac. Njegov raspored je ispunjen, no, rado je izdvojio vrijeme za razgovor za naš magazin. Ovo je njegov prvi intervju za “Azru”. Osvježenje je čuti mladog čovjeka, koji je u ovom trenutku apsolutna zvijezda ne samo u svojoj zemlji već i izvan naše regije, da s toliko skromnosti govori o uspjehu i razvoju svoje karijere.

– Nadao sam se daleko skromnijoj karijeri. Nadao sam se da ću uglavnom raditi u pozorištu. Pogotovo se nisam nadao uspjehu van granica svoje zemlje – kaže nam na početku razgovora.

Vaš posljednji film „Južni vetar“ u kinima se prikazuje već mjesec i po, te i dalje obara sve rekorde gledanosti. Zanimljivo je da ste u ovom ostvarenju igrali  drugačiju ulogu u odnosu na prethodne, ali i da ste mnoge teške i opasne scene snimili sami; goli i bosi trčali po gradu, skakali s terase na visini od nekoliko metara, vozili u rikverc…, Jesu li Vaša očekivanja ispunjena kad je riječ o ovom filmu?

– Jesu i premašena su. Nisam očekivao ovoliku popularnost, ovo se pretvorilo u jedan pokret, a ne u film. Sada očekujemo i distribuciju u Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji. Dakle ovo je jedan pravi dokaz da kvalitetan film publika može prepoznati širom svijeta. Po cijeloj Evropi smo imali premijere, ali nagrade i priznanja stižu iz cijelog svijeta.

Postoji li sličnost između Vas i glavnog lika Maraša?

– Pa postoji fizička sličnost (smijeh). Postoji neki način razmišljanja koji sam pozajmio od Maraša i primio od njega, jer uloga utječe na vas koliko i vi na nju. Otvara vam neki način razmišljanja koji ranije niste imali. Istražujete neki dio sebe, koji ranije niste istraživali. Dijametralno se razlikujem od Maraša jer je on prije svega otišao putem kriminala, tj. lakšim putem, a ja sam otišao kreativnim putem, i to je suštinska razlika.  

Ekipa filma “Južni vetar”

Da li smatrate da je popularnost mač s dvije oštrice?

– Jeste, itekako je mač s dvije oštrice. Ne možete normalno da prođete ulicom, ne možete da čačkate nos na semaforu, morate da pazite šta pričate, kako stojite, kako se ponašate, pogotovo danas kad svaki čovjek može da vas slika telefonom i da to pošalje u novine, i to je jako naporno.

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Aktuelni broj

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti