Meliha Mulahalilović-Žiško: Čuvajmo porodicu i zdrav razum

Piše: Lejla Bejdic

Emisija “Mamine dileme” za veoma kratko vrijeme postala je jedan od najgledanijih sadržaja u programima domaćih televizija. Razlog je dvostruk, zanimljive teme iz svakodnevnog života majki i vješt način voditeljice i urednice Melihe Mulahalilović-Žiško, da svakom gledatelju približi značaj porodice danas te ukaže na sve izazove s kojima se jedna majka susreće.

Cilj emisije, koja proslavlja svoj prvi rođendan, jeste da kroz korisne savjete stručnih osoba i prenošenja iskustva majki, pomogne u prevazilaženju svakodnevnih dilema.

– Naše gošće su žene iz svakodnevnog života, poslovne žene, naučnice, domaćice, umjetnice, heroine, žene s kojima dijelimo radni i životni prostor. U emisiji su mame  najčešće sa svojom djecom tako da je na snimanju uvijek zabavno, razigrano s mnogo smijeha i pozitivnog ozračja – kaže Meliha na početku razgovora.

Kao i svaki početak, tako su i ovaj obilježili pozitivni i negativni komentari. Neki su je znali pitati zašto su djeca u studiju, zbog čega pušta majke da doje pred kamerama, da rade protiv muškaraca…? Međutim, kako je vrijeme prolazilo, gledatelji su prepoznali potencijal emisije, te sada do Melihe dolaze samo riječi pohvale. 

– Svaku emisiju  radimo s mnogo ljubavi i pažnje, jer znamo koliko je danas porodica ugrožena. Ljudi su  otuđeni i nedostaje iskrenog razgovora i priznanja da nešto možda i ne znamo i da nam je potrebna pomoć – govori ona.

Novina u “Maminim dilemama” je još jedna. U njoj nema kuhanja niti trač rubrika. Cilj im nije prikazati lažne i isfotošopirane dnevne sobe, sterilne kuhinje, već sačuvati porodicu i zdrav razum. Kroz razgovore s drugim mamama,  sve gošće otkrivaju čari  majčinstva, izazove, smiješne situacije, ali  i male stvari koje život čine ljepšim i lakšim. Uz pomoć stručnjaka ukazuju na opasnosti oko nas, ali i na  adekvatna rješenja kada je riječ o pravilnom rastu i razvoju djeteta.

– Želja nam je da se i kroz druge projekte više razgovara o porodici i ulozi majke, tako da smo, osim TV emisije, pokrenuli i MAMF Konferenciju za mame, koja je prvi put održana prošle godine i pokazala sjajne rezultate, a čiji nastavak najavljujemo u oktobru 2019. godine – kaže Meliha na kraju razgovora. 

Pročitajte još