Dino Mustafić: Bosna je moja inspiracija

Piše: Redakcija

Dino Mustafić jedan je od najznačajnijih pozorišnih reditelja u Jugoistočnoj Evropi. Osim na daskama koje život znače, značajan rediteljski pečat ostavio je i na filmu. „Remake“ mu je donio internacionalnu slavu i brojne nagrade, kojih nije ostao „gladan“ ni kada je o njegovim drugim filmskim ostvarenjima riječ. Godine 1997., kada je imao tek 27 godina, postao je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, te mu udahnuo život i održao ga živim godinama poslije.

“Pukovnik Ptica”, “Četvrta sestra” „Sve se nekako preživi, osim smrti“, „Prizori iz života čovječanstva“,  „Novo doba“…, samo su neke od predstava koje je režirao, no, ona koja je posebno obilježila njegovu karijeru je “Helverova noć”. Prošle sedmice obilježila je 15 godina. Prvi put je izvedena 2004. godine, zanimljivo, publika je i danas gleda s jednakim interesom. Mustafić navodi da se upravo s ovom predstavom njemu dogodilo sve najljepše u pozivu kojim se bavi.

– Predstava ima dugotrajan život, igrana je u Africi, Aziji, Americi, svim većim teatarskim centrima u Evropi, zatim u cijelom Regionu, ovjenčana sa 23 međunarodna priznanja koja su ušla u historiju bh. teatra. Međutim, to je samo životopis predstave, ono što je još važnije jeste izuzetno umjetničko iskustvo, nezaboravan rad s dvoje vrhunskih glumaca, emotivni razgovori s publikom, koja je uvijek s pažnjom ispratila ovu predstavu. Predstava koja je odredila moj odnos prema angažovanom pozorištu u kojem je etika neodvojiva od estetike. Teatar je ogledalo duše, jer brojke, statistike, tehnologija i nauka nisu u stanju uloviti srž ljudskosti, koja se očituje u snovima, nadama, traumama, historiji i ideji budućnosti – to može jedino umjetnost, osobito drevna poput pozorišta. „Helverova noć“ me uvjerila u tu katarzičnu moć pozorišta – govori Dino na početku razgovora za naš magazin.

„Helverova noć“ na veoma iskren i potresan način progovara o ideološkoj mržnji, pomračenju ljudskog uma te pravu i hrabrosti da se bude drugačiji. Radnja predstave smještena je u tridesete godine prošlog stoljeća i fašističku Njemačku. Međutim, koliko je ova radnja naša današnja realnost?

– Ne moramo ići predaleko u prošlost, osobito u historiji Balkana, da bismo vidjeli koliko je krhka svaka demokratska civilizacija; koliko je lako autokratima, demagozima i fašistima nametnuti se korištenjem propagande i laži. Oni su naša stvarnost, taoci smo podijeljenog društva u kojem dominira argument nasilja i teror većine. Jedina prava zaštita, jedino jamstvo slobode duhovne su vrijednosti kao što su istina, pravda, ljepota, saosjećanje i ljubav. Jedino nas one mogu istinski osloboditi i izvući iz nas ono najbolje u ljudskoj prirodi te prevladati najniže porive – agresiju, okrutnost, mržnju.

Uprkos inozemnom uspjehu, ostali ste ovdje, a mogla je Vaša adresa biti na bilo kojoj drugoj geografskoj tački. Zašto ne odustajete od Bosne?

– Bosnu je stvorila kultura, način života, svijest o važnosti komšije je stvorila Bosnu. To i jest kultura. Moj DNK.  A kultura nije moćna, ali je vraški žilava. Kultura vraški dugo traje, mnogo može izdržati. Ona nikada nije moćna, ona ne osvaja, ali je ne možete uništiti. Tako da ja tvrdo vjerujem u Bosnu i njenu kulturu koja je neodvojivi dio mog bića. Ja stvaram iz tog kulturnog koda, Bosna je moja inspiracija. Moja životna adresa, duhovno i prostorno, fizički i metafizički.

Predstavom „Novo doba“ propitujete šta na Balkanu znači pojam tranzicije. Nacionalizam, isključivost, netolerancija, ksenofobija, demagogija, sve su ovo kategorije koje obuzimaju našu svakodnevicu. Živite li u nadi da će uskoro barem mladi svijet napokon početi govoriti o budućnosti?

– Budućnost izgleda kao baruština u koju će teško doći sviježe ideje, užasno je dosadna, a ne sviće tako brzo i prirodno.

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina AZRA. 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti